Goop vann Prix d'Amerique med fransk häst

Trav Artikeln publicerades
Björn Goop. Arkivbild.
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Björn Goop. Arkivbild.

Franska hästen Face Time Bourbon, körd av svenske kusken Björn Goop, vann det franska storloppet Prix d'Amerique inför en extatisk storpublik på Vincennesbanan i Paris.

Segern i världens kanske mest prestigefyllda travlopp gav 900 000 euro i prispengar, motsvarande drygt 9,4 miljoner kronor.

Björn Goop ansågs redan på förhand ha en bra chans att vinna med franska Face Time Bourbon. Och efter att ekipaget stuckit iväg på upploppet blev så också fallet.

Det är andra gången på tre år som den svenska stjärnkusken kör en häst till seger i Prix d'Amerique. 2018 vann 43-åringen med Readly Express.

Det var också senast en svenskfödd vann världens kanske största travlopp. I år var första gången på 30 år som ingen svensk häst fanns med i storloppets startfält på 18 hästar.

Prix d'Amerique har körts sedan 1920 och i år fyller loppet alltså 100 år. Omkring 40 000 åskådare var på plats på Vincennesbanan i Paris.

Texten uppdateras.

Fakta

Tio senaste vinnarna

2020: Face Time Bourbon/Björn Goop – tränare Sebaastien Guarato, Frankrike.

2019: Belina Josselyn/Jean Michel Bazire, Frankrike.

2018: Readly Express/Björn Goop –Timo Nurmos, Sverige.

2017: Bold Eagle/Franck Nivard – Sebastien Guarato, Frankrike.

2016: Bold Eagle/Franck Nivard, Frankrike.

2015: Up and Quick/Jean Michel Bazire – Franck Leblanc, Frankrike.

2014: Maharajah/Örjan Kihlström – Stefan Hultman, Sverige.

2013: Royal Dream/Jean Philippe Dubois – Philippe Moulin, Frankrike.

2012: Ready Cash/Franck Nivard – Thierry Duvaldestin, Frankrike.

2011: Ready Cash/Franck Nivard – Duvaldestin, Frankrike.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.