GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ghoddos om Irans VM: "Tungt psykiskt och fysiskt"

Irans VM är över.
Det har varit turbulent.
Fotboll • Publicerad 30 november 2022
Irans Saman Ghoddos vittnar om ett tungt VM, såväl psykiskt som fysiskt.
Irans Saman Ghoddos vittnar om ett tungt VM, såväl psykiskt som fysiskt.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

0–1-förlusten mot USA på tisdagen innebar att fotbolls-VM är över för Iran.

– Det har varit ett tungt VM, både psykiskt och fysiskt. Dessvärre lyckades vi inte göra människorna glada med en vinst i dag men vi försökte, säger Ghoddos efter matchen enligt Dagens Nyheter.

På frågan om spelarna i Iran upplevt någon press från den iranska regimen svarar 29-åringen:

– Vi försöker alltid göra vårt bästa för människorna och vi försökte visa det på planen.

Irans landslag sjöng med i nationalsången inför avsparken mot USA, precis som de gjorde mot Wales i den andra gruppspelsmatchen. Däremot sjöng inte iranierna med i nationalsången i premiären mot England, något som tolkats som ett stöd till de omfattande protesterna i Iran under hösten.

Häromdagen uppgav en källa till CNN att de iranska spelarna, efter ha låtit bli att sjunga nationalsången, kallats till ett möte med medlemmar från det iranska Revolutionsgardet (IRGC).

Enligt källan fick spelarna veta att deras familjer skulle utsättas för våld och tortyr om de inte sjöng med, eller om de utförde något slags protest mot Teheran-regimen.

De regimkritiska protesterna i Iran började när 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i samband med att hon gripits av den iranska sedlighetspolisen i september.

Fakta: Revolutionsgardet

När Islamiska revolutionsgardet bildades i Iran strax efter den islamiska revolutionen 1979 var det för att skydda det nya religiösa statsskicket från eventuella kuppförsök, särskilt från Irans nationella armé. Det är också hos den religiösa regimen lojaliteten ligger, inte hos det iranska folket.

Revolutionsgardet består av markstyrkor, flygvapen och marin, men även den ökända Basijmilitären och Qudsstyrkan, som ansvarar för insatser utomlands. Det har även ett eget underrättelseorgan.

Utöver det kontrollerar Revolutionsgardet, eller IRGC som det internationellt kallas utifrån det engelska namnet Islamic Revolutionary Guard Corps, stora delar av Irans ekonomi genom bolag inom bland annat Irans viktiga sektor med fossila bränslen.

Fakta: Revolutionsgardet

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tusentals har gripits. Flera av de gripna riskerar att dömas till döden för sin medverkan i protesterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.