Gefles kalldusch sänkte AIK

Redan oavgjort hade varit riktigt illa. En förlust på tilläggstid är rena katastrofen.
Sport • Publicerad 7 oktober 2012
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

AIK:s gulddrömmar blev till raka motsatsen efter 0–1 mot Gefle.

– Det var som om alla mardrömmar slog in i dag, säger AIK-kaptenen Nils-Eric Johansson.

Gefle är inte bara målsnålt framåt, utan även bakåt.

Det visste AIK-spelarna om, men receptet för att lösa problemet saknades helt och hållet.

Det straffade sig.

AIK hade precis fått ett mål bortdömt för offside och allt talade för ett mållöst slut på Råsunda. Då fick Jakob Orlov ett perfekt upplägg och nickade in 1–0 till Gefle – på tilläggstid.

Målet kom sedan Nils-Eric Johansson tappat bollen i slutskedet.

– Det är jag som vinner bollen kan man väl säga och försöker täcka ut den, men så vinner deras kille tillbaka den, slår den bakåt, det kommer ett inlägg och så nick i mål, säger han uppgivet.

– Vi är helt under isen i dag, det är inget snack om det. Att de sedan får in 1–0, det känns ännu mer frustrerande. Men 0–0 hade varit dåligt det också.

Få chanser

Skillnaden mot Europa League-matchen (2–3) mot Dnipro Dnipropetrovsk i torsdags var markant.

AIK inledde visserligen starkt, men Gefles kompakta försvar gjorde det svårt för hemmalaget, som trots ett relativt stort spelövertag inte kom någon vart.

De riktigt vassa chanserna i matchen var lätt räknade.

AIK:s kanske bästa fick Celso Borges i 60:e minuten. Costaricanen hade all tid i världen att sikta in sig. Men lyckades nicka strax utanför.

Bara någon minut senare blev det nästan mål åt andra hållet i stället, då Jakob Orlov kom fri för Gefle men sköt rakt på Ivan Turina i AIK-målet.

Siktar på Europa

Men Orlov fick sista ordet ändå och nickade Gefle en bra bit närmare allsvenskt spel även nästa säsong.

– Jag är väldigt nöjd med lagets prestation. För att vinna en svår bortamatch måste man ha en prestation som är på en bra nivå. Och en gnutta tur, medger Gefletränaren Pelle Olsson.

Förlusten innebär att tabellfyran AIK tappade viktiga poäng i jakten på Elfsborg, Häcken och Malmö FF. Och medan spelarna efteråt höll modet uppe, är AIK-tränaren Andreas Alm mer pessimistisk.

– Man tänker alltid vidare, kanske snarare på att nypa en Europaplats än på att vinna alltihop, säger Alm mycket besviket.

– Mycket kan hända, men förlorar man hemma mot Gefle ser det väldigt tufft ut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.