Annons

Gävle blir hemma för Elfsborg

Svenska cupens tredje omgång är lottad.
Elfsborg möter Örebro – i Gävle en fredag.
Sport • Publicerad 2 maj 2008

FOTBOLL BORÅS

–?Inte optimalt, men vi får gilla läget, säger Stefan Andreasson.

Annons

Elfsborgs sportchef konstaterar att föreningen känt till att förbundet haft planer på att delvis göra om cupkonceptet, men säger också:

–?Informationen har varit begränsad. Jag vet att Borås fått en förfrågan om att arrangera men sagt nej eftersom konstgräset ska läggas om på Borås Arena.

–?Om förbundet och tv tror på den här idén så får vi acceptera det, säger Andreasson.

Direktsändningar i tv har varit ett av skälen till att lägga fem av tredje cupomgångens matcher på samma ställe.

Elfsborg och Örebro får inte ut mycket av det eftersom TV4, enligt besked till BT i går kväll, bara sänder de övriga fyra matcherna – de som går på lördagen och söndagen 17–18 maj.

Många fotbollsfans har svårt att se det geniala i den nya idén.

En cupmatch mellan Elfsborg och Örebro hade förstås varit dåligt besökt i Borås, men att förlägga den till Gävle lär knappast göra publiksiffran större.

Inte ens fotbollsförbundets generalsekreterare Sune Hellströmmer vågar tro på att valet av spelplats påverkar publiksiffran i positiv riktning.

–?Men det är ju så att hela konceptet bygger på en totallösning. Självklart är det så att varje match i sig självt hade lockat en större publiksiffra på hemorten, säger Hellströmmer till BT.

Vad har ni för publikmål med helgen i Gävle? –?Det har vi inte diskuterat. Det här är ett nytt grepp som ska stimulera intresset – om det blir så vet vi inte förrän i efterhand.

Annons

Matcherna i Gävle har valts ut av fotbollsförbundet och TV4, utefter bland annat förväntat intresse.

Till fans som är kritiska till upplägget säger Hellströmmer:

–?De får vända sig till sina klubbar. Alla elitklubbar har själva varit med och bestämt att det ska vara så här.

Den nationella cupfotbollen innebär i de flesta länder stor fest men i ett jämförande perspektiv har cupen i Sverige länge varit ett sorgebarn. Cupspel prioriteras alltid lägre än seriespel av svenska klubbar.

Häromdagen vann Samuel Holméns Bröndby danska cupen inför över 33?000 åskådare. Så mycket publik har inte den svenska cupfinalen haft sammanlagt de senaste fyra åren.

Att samla ett par matcher, det gjordes även i första omgången, på samma ställe är nytt för i år. Efter säsongen ska försöket utvärderas.

Årets cupspel avgörs från och med nästa omgång på traditionellt vis.

Cuphelgen i Gävle

Fredag 16 maj 19.00: Elfsborg–Örebro.

Lördag 17 maj: Sirius–Djurgården, Valsta/Syrianska–Helsingborg (samt en match i damernas cup).

Söndag 18 maj: Kalmar–Brommapojkarna, AIK–Landskrona.

Övriga matcher : Norrby–Ljungskile, Carlstad United–Malmö FF, Falkenberg–IFK Göteborg, Gröndal–Gif Sundsvall, Väsby–Örgryte, Hammarby–Mjällby, Vasalund–IFK Norrköping, Nyköping–Halmstad, Karlslund–Västerås SK, Tibro–Enköping, Degerfors–Jönköpings Södra.

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons