Annons

Går till attack efter Infantinos hot: "Upprörande"

Gianni Infantino, ordförande i Fifa, får stenhård kritik efter sitt uttalande om sändningsrättigheterna.
Australiens förra landslagsstjärna Moya Dodd menar att det är ett hyckleri och att Fifa borde ta sitt ansvar.
– Det är faktiskt ganska upprörande, säger Dodd.
Fotoll • Publicerad 3 maj 2023
Moya Dodd kritiserar Gianni Infantino. Arkivbild.
Moya Dodd kritiserar Gianni Infantino. Arkivbild.Foto: Walter Bieri/AP/TT

Den tidigare styrelseledamoten i Fifa, australienska Moya Dodd, går till attack mot Gianni Infantino, ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) efter dennes utspel gällande sändningsrättigheterna för sommarens fotbolls-VM.

Dodd har bakgrund som fotbollsspelare där hon representerade det australienska landslaget, och hon har även suttit i Fifas exekutivkommitté. Dodd menar att Fifa bär ansvaret för att tv-bolagen undervärderar damernas VM. Främsta anledningen till underskattningen är att Fifa tidigare sålde både damernas och herrarnas VM i ett paket.

Dodd: "Ingen överraskning"

Annons

– Nu när Fifa har beslutat att sälja rättigheterna separat så är det ingen överraskning att köparna inte vill betala samma summa två gånger, säger Dodd och fortsätter:

– Det är faktiskt ganska upprörande. Fifa säger att alla intäkter ska gå rakt in i damfotbollen men de ignorerar det faktum att värdet av kvinnors rättigheter, fram till nu, har använts för att öka värdet på herrfotbollen.

Det var i veckan som Gianni Infantino uttryckte ett missnöje med buden som hade kommit för att sända fotbolls-VM. Främst gäller det de länder Infantino kallar för "Big Five": England, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Infantino hotade med att det kan bli svart i rutan om inte buden höjs.

"För att vara väldigt tydlig, det är vår moraliska och rättsliga skyldighet att inte sälja ut damernas VM till underpris", sade han i ett uttalande.

"Upp till en miljard"

Gianni Infantino tog upp frågan redan i samband med VM-lottningen i fjol. Han menade att bud som motsvarade blott en procent av summorna som betalats för herrarnas VM inte var acceptabla.

Moya Dodd tycker att Fifa bör, i stället för att hota tv-bolagen, se över sina avtal och ge kvinnor en rättvis andel av summan.

– Om dam-VM faktiskt får 50–60 procent av de tittare som herrarna får, så som Fifa hävdar, så borde summan uppgå till en miljard, säger Dodd.

Fotbolls-VM drar i gång den 20 juli i Australien och Nya Zeeland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons