Annons

Funktionär i idrottsklubb förde över klubbpengar till sitt eget konto

En ekonomiansvarig i en idrottsklubb i Sjuhärad har fört över hundratusentals kronor från klubben till sitt privata konto utan att ta upp det som lön.
Sport • Publicerad 22 januari 2010

Funktionären upptaxeras därför av Skatteverket, som upptäckte hur det förhöll sig efter att ha granskat klubbens bokföring.

År 2007 fördes 86 000 kronor över till mannens eget konto och 2008 nästan 112 000.

Annons

Själv hävdar han att han att överföringarna gjordes för att han personligen lagt ut för klubbens kostnader och sedan bara återbetalat till sig själv. För drygt hälften av pengarna – 66 000 kronor – finns det dock enligt Skatteverket inga underlag som bevisar det påståendet. Inte heller finns det något i klubbens bokföring som bekräftar detta.

Dessutom har det under åren 2005-2007 gjorts ytterligare utbetalningar från klubbens kassa till hans eget konto med sammanlagt 123 000 kronor, vilket han har beskrivit som återbetalningar av fordringar han hade på klubben. Inte heller dessa utbetalningar har redovisats i mannens deklarationer och det finns inga verifikationer i bokföringen som bekräftar hans påståenden att klubben haft skulder till honom.

Inget av detta har mannen tagit upp i sina deklarationer, men skattemyndigheten anser att han måste betala skatt på dessa pengar som om det vore lön och inkomst av kapital.

Vidare har han redovisat en betydligt lägre lön i kontrolluppgifterna till skattemyndigheten än han faktiskt hade. Han upptaxeras också för att under en rad år ha gjort ogiltiga reseavdrag i sin personliga deklaration.

Sammanlagt upptaxeras han med nästan 433 000 kronor för inkomst av tjänst och kapital. Förutom ordinarie skatt på detta ska han betala ett skattetillägg på nästan 50 000 kronor som straff.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons