Frisparkskanon och självmål i Citys storseger

David Silvas frispark till 4–0 och ett självmål av Newcastle. Det stack ut när Manchester City vann enkelt med 5–0 i Premier League-fotbollen.
Redan klara ligamästaren Liverpool fick 3–1 borta mot Brighton.
Fotboll • Publicerad 8 juli 2020
Manchester Citys David Silva, till höger, jublar efter sitt frisparksmål mot Newcastle.Foto: Michael Regan/AP/TT

David Silva tycks vara som ett bra vin – bättre och bättre med åren. 34-åringen gjorde tre poäng, ett mål och två assist, i storsegern mot Newcastle och efteråt hyllades spanjoren av sin tränare och landsman Pep Guardiola.

– Det han har gjort är otroligt, fantastiskt. Inte bara matchen i dag, utan de tio senaste åren, säger Guardiola enligt Manchester Citys Twitterkonto.

I den 65:e minuten tryckte Silva in en frispark från 18 meter, otagbar bakom Martin Dubravka i bortamålet.

Några minuter tidigare hade Newcastles Federico Fernandez oturligt råkat stöta bollen i eget mål sedan han blivit skjuten i bröstet av lagkamraten Matt Ritchie.

Raheem Sterling satte slutresultatet 5–0 på tilläggstid.

Assistkungen Kevin De Bruyne kunde ha fått sin målgivande passning nummer 19 i början av andra halvlek då Phil Foden bommade från fem meter, men fick lämna planen med "bara" en assist.

Mittfältaren har 18 assist i Premier League den här säsongen med fyra matcher kvar att spela. Thierry Henry innehar ligarekordet med 20 assist för Arsenal säsongen 2002–2003.

City skrev dock historia mot Newcastle. De ljusblåa är nu det första laget i PL:s historia som har haft fem spelare som gjort tio mål eller fler under en säsong, enligt ESPN – Sergio Agüero (16), Sterling (14), Gabriel Jesus (11), De Bruyne (11) och Riyad Mahrez (10).

Liverpool slog Brighton med 3–1 efter dubbla mål av Mohamed Salah. Ligamästaren har nu 92 poäng och jagar Citys rekord på 100 poäng under en säsong från 2017–2018.