Fransk gulddans med innehållsförteckning

Trägen vinner. I deras åttonde VM tog de franska isdans-veteranerna Isabelle Delobel och Olivier Schoenfelder sin första medalj – guld.
Sport • Publicerad 23 mars 2008
Isabelle Delobel torkar en tår på prispallen, under den franska nationalsången.
Isabelle Delobel torkar en tår på prispallen, under den franska nationalsången.Foto: Ivan Sekretarev, Scanpix

KONSTÅKNING GÖTEBORG

– Det är mer än bara lycka. Vi har haft en lång, lång resa till den här medaljen, det är fantastiskt, sa Delobel lyckligt.

– En dröm blev sann i natt, sa Schoenfelder.

Lyonparet Schoenfelder (30 år) och Delobel (29) har verkligen kämpat länge tillsammans för framgången – ända sedan 1990.

De tränas av den legendariska ryska tränaren Tatjana Tarasova – som lett en mängd olika par och åkare till totalt åtta OS-guld.

– Hon var nog den mest känslosamma av oss efteråt, hon vet hur hårt vi har arbetat – och hur länge vi kämpat. Det kändes som om hon var med oss på isen i dag, sa Schoenfelder.

Först i fjol kom fransmännens riktigt stora genombrott då de blev Europamästare.

Världstvåorna Delobel/Schoenfelder var guldfavoriter inför mästerskapet, trots att de saknade medalj i VM- och OS-sammanhang.

De höll för trycket och ledde genom hela tävlingen. Efter gårdagens finstämda fridans kallad "Pianot" stod det klart att paret åkt ihop sin högsta totalpoäng någonsin, 212,94.

Faktum var att fransmännen inför programmet delade ut en beskrivning av vad deras tecken till varandra betyder. En helt unik sak i tävlingssammanhang.

– Vi behövde förklara vad våra rörelser betydde. Ingen visste ju, sa Delobel.

Parets favoritprogram har varit omdiskuterat. Vid EM gav det för få poäng, och de förlorade guldet till ryssarna Oksana Domnina och Maxim Shabalin. Ryssarna missade för övrigt VM på grund av skada.

Inte heller i VM gav "Pianot" högsta fridanspoäng – trots att det var lite omgjort.

– Nej, vi vann inte fridansen, men vi vann guldet. Så det var ett bra program, slog Delobel fast.

Nu bygger troligen fransmännen ett nytt fridansprogram med sikte på OS 2010.

Där lär Kanadas talanger Tessa Virtue och Scott Moir bli livsfarliga. Paret vann fridansen, och tog med sig silvermedaljerna hem.

– Det här är en höjdpunkt i vår karriär. Nu blir vi extra motiverade för de två kommande åren, sa Moir och blickade fram mot hemma-OS i Vancouver.

Bronset gick till det ryska paret, Jana Khokhlova och Sergej Novitski.

Johan Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.