Martinez – älskad i Argentina, hatad i Frankrike

Argentinas VM-målvakt Emiliano Martínez hyllades av 100 000 personer när han anlände till sin hemstad Mar del Plata.
I Frankrike är han inte lika populär efter att ha hånat Kylian Mbappé under guldfirandet.
Franska fotbollsförbundets ordförande Noël Le Graët har satt i gång "olika processer".
Fotboll • Publicerad 23 december 2022
Kylian Mbappé har pikats rejält av Emiliano Martinez (klädd i grönt). Arkivbild.
Kylian Mbappé har pikats rejält av Emiliano Martinez (klädd i grönt). Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Kylian Mbappé gjorde tre mål – samt satte sin straff i straffläggningen – på Emiliano Martinez.

Men det var Martinez som fick skratta sist då Argentina vann VM-guldet i fotboll. Och som han har skrattat. Bland annat pikade Martinez Mbappé under segerparaden i Buenos Aires genom att ha Mbappés ansikte på en docka.

Det uppskattas inte från franskt håll.

Gått till överdrift

– Jag skrev ett brev till min motsvarighet i det argentinska förbundet. Jag tycker att det har gått till överdrift och att det inte är normalt i samband med en idrottstävling och jag har svårt att förstå det, säger Noël Le Graët till Ouest-France.

Den franska fotbollstoppen säger också att han har satt i gång "olika processer" mot Martinez utan att konkret gå in på vad det innebär.

Mbappé hånades också av flera argentinska supportrar i Buenos Aires och den franska idrottsministern Amelie Oudea-Castera är inte imponerad. Hon säger att hon ska kontakta sin argentinska motsvarighet.

– Jag tycker att allt detta är ganska ynkligt, säger hon enligt Reuters.

Hyllades i hemstaden

Kontroverserna efter VM-finalen har inte påverkat hans popularitet i hemstaden Mar del Plata.

Uppskattningsvis 100 000 människor var på plats när Martinez intill en strand visade upp priset för att ha utsetts till VM-turneringens bästa målvakt.

Martinez förklarade att utmärkelsen inte bara var till honom "utan för alla barn, alla små målvakter som drömmer om den fjärde stjärnan (symbolen på tröjan för Argentinas fjärde VM-guld).

Han har blivit en straffläggningsspecialist efter sina framgångar i Copa América 2021 mot Brasilien och sedan mot Frankrike i Doha.

– På straffar blir jag stark och jag vet att folk respekterar mig. Det vet jag eftersom motståndare har sagt det till mig, säger han.

Försvarade sig

Martinez försvarade även sin strategi att försöka psyka motståndarna under straffläggningen.

– När du tar den första straffen i en VM-final vet du att den andra killen kommer att bli väldigt nervös. Jag försöker spela med dem, hålla undan bollen lite och prata med dem.

Argentina vann VM-finalen mot Frankrike efter straffar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.