Frank Alm riskerar avstängning

Efter förlusten mot Telge var Frank Alm rasande – på domarnas insats.
Sport • Publicerad 5 mars 2010

Nu riskerar Mark-coachen avstängning.

– Ett angrepp, säger han.

Efter två tekniska fouls för protest blev Alm, som det heter på basketspråk, diskvalificerad från matchen. Känslorna hade inte svalnat efter matchen och i skottgluggen stod domarna.

Till BT sa Marks coach och sportchef bland annat att det var den ”sämsta domarinsatsen jag varit med om” och ”det är så pinsamt”. Tongångarna var likadana när han fick ordet i Radio Sjuhärad.

Med anledning av uttalandena inkom från domarhåll en anmälan till basketförbundets disciplinnämnd i början av veckan.

– Nämnden kommer att pröva hans beteende, men först har han sju dagar på sig att yttra sig över anmälan, säger Waldo Teppans, tävlingsansvarig på basketförbundet.

Det gör att Alm med stor sannolikhet kommer att finnas med laget i den första slutspelsmatchen, den borta mot Luleå på måndag.

Därefter riskerar han att bli avstängd, alternativt bötfälld.

– Fiba (internationella basketförbundet), som vi är anslutna till, har en skrivelse om att föreningarna är ansvariga för uttalanden som kan uppfattas som degraderande för funktionärer eller spelare, säger Teppans.

Det innebär i praktiken att en föreningsföreträdare får tänka på vad han eller hon säger.

– Om jag blir avstängd så är det ett angrepp på en demokratisk rättighet. I yttrandefrihetens namn måste jag få säga vad jag tycker, säger Alm.

Han är även kritisk till att anmälan skickats in över huvud taget.

– Domaren blandar ihop sak och person. Jag tog mitt straff under matchen utan att protestera. Jag har inte nämnt någon domare vid namn, utan var kritisk mot insatsen.

Du har inte tänkt i efterhand att du borde legat lite lägre?

– Nej, jag tycker fortfarande att domarnas insats var under all kritik och att jag har all rätt att tycka det.

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.