Annons

Fortsatt rörigt i Spanien – parterna inte överens

Europas bästa klubblag, världens bästa landslag och världens bästa spelare.
Ändå råder det fullständigt kaos inom den spanska damfotbollen.
På fredag var planen att den inhemska ligan skulle börja men för andra året i rad ställs premiären in på grund av strejk.
Fotboll • Publicerad 7 september 2023
Fridolina Rolfös Barcelona är regerande mästare i den spanska fotbollsligan. Arkivbild.
Fridolina Rolfös Barcelona är regerande mästare i den spanska fotbollsligan. Arkivbild.Foto: Joan Monfort/AP/TT

Spansk damfotboll har aldrig varit bättre rent sportsligt. I juni vann Barcelona ännu en Champions League-titel. I augusti vann det spanska landslaget VM för första gången.

Allt frid och fröjd i den anrika fotbollsnationen? Inte alls.

Annons

Efterspelet på det historiska VM-guldet har till största del handlat om det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales som efter VM-finalen kysste spelaren Jennifer Hermoso på munnen utan hennes samtycke.

Rubiales är nu avstängd av Fifa i 90 dagar och anmäld för sexuella övergrepp. Dessutom har förbundskaptenen Jorge Vilda, som det stormade rejält kring inför VM med stjärnor som bojkottade landslaget, avgått från sin post.

Påverkar första omgångarna

På fredag var planen att den inhemska ligan, Liga F, skulle dra i gång men då kommer spelare att strejka. Spelarfacket AFE har sagt i ett uttalande att de ska strejka för mer rättvisa villkor och att gapet till herrspelarna i La Liga ska minska.

För herrarna är minimilönen 182 000 euro om året (2,15 miljoner kronor) och för damerna 16 000 euro (190 000 kronor). Strejken förväntas påverka de första två omgångarna, 8–10 september och 15–17 september.

Det har funnits hopp om att nå en lösning innan premiären men nu börjar tiden rinna ut. Under måndagen och tisdagen sammanträdde ligan och spelarfacket för att diskutera – men utan någon framgång.

Andra året i rad

Tisdagens möte varade i nästan tre timmar och förde båda parterna närmare varandra, rapporterar spanska tidningen Marca. Men de lyckades ändå inte nå någon överenskommelse och ännu ett möte bokades in till onsdagen.

Inte heller onsdagens möte ledde till att parterna kunde komma överens. Enligt Marca skiljde det 3 000 euro i det senaste förslaget varpå ännu ett möte bokades in till tisdag nästa vecka.

Detta innebär att den första omgången, om inget drastiskt sker, inte kommer att spelas som tidigare planerat.

Att det strejkas inom den spanska fotbollen är ingen ny företeelse. Även förra året ställdes premiären in på grund av en strejk. Då var det domarna som strejkade för att få mer rättvisa löner.

Spanska damligan i fotboll

Primera División Femenina de España, eller kort och gott Liga F, har spelats sedan säsongen 1988–1989.

Barcelona är den stora dominanten i ligan. Den katalanska klubben är både regerande mästare och mesta mästare (åtta titlar).

16 klubbar spelar i ligan.

Det finns flera svenska spelare i ligan. Däribland Fridolina Rolfö (Barcelona), Emma Holmgren (Levante UD) och Hanna Lundkvist (Atlético de Madrid).

Den första matchen säsongen 2023–2024 var planerad till fredag då Sevilla skulle möta Teneriffa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons