Formstarkt Sirius vann – dystert i Degerfors

Hösten är här.
Den riskerar att bli mörk och tung för Degerfors.
Tendensen är negativ. 1–2-förlusten mot Sirius hemma var fjärde raka förlusten.
Fotboll • Publicerad 18 september 2021
Nahom Netabay jublar. Inte så konstigt. Ledningsmålet mot Degerfors var hans första i allsvenskan när Sirius vann på Stora Valla.Foto: Tommy Pedersen/TT

Degerfors är skriande behov av poäng för att bromsa fallet nedåt i den allsvenska tabellen. På Stora Valla väntade en klubb i form. Sirius kom med tre matcher utan förlust bakom sig. Den sviten utökades till fyra efter dagens 90 minuter på naturgräset i Degerfors.

Nahom Netabay skickade in säsongens första mål efter en dryg kvart, i en halvlek som inledningsvis dominerades av Sirius men där Degerfors tog över mer och mer i jakten på en kvittering.

– Vi kommer lite lågt och tappar lite aggressivitet efter vårt ledningsmål. Det är en tuff och jämn match som böljar fram och tillbaka, säger Jacob Ortmark till Discovery plus i halvtid.

Match i matchen

För Ortmark var mötet speciellt. Han spelade tidigare i Degerfors.

– Det är en match i matchen mot elva utespelare för mig, säger han.

Victor Edvardsen, hemmalagets målmaskin, hade några lägen – men fick inte till det i avsluten.

– Man måste träffa mål, säger han.

Degerfors forcerade bäst man kunde, öste in inlägg, men det mesta gick på chans eller med bristande precision. Ett allt mer tillbakapressat Sirius städade undan, och höll emot.

Kouakou avgjorde

När Christian Kouakou gjorde 2–0 med tolv ordinarie minuter kvar blev det desto lättare att också hålla undan till seger. Och med tanke på att Johan Bertilsson reducerade på tilläggstid blev Kouakous mål avgörande.

– Jag tar emot bollen, försöker hitta en lucka och den sitter rätt bra, säger han efter sitt nionde mål i år.

– Jag är inne i ett "flow" just nu där jag har bra självförtroende, fortsätter Kouakou till Discovery plus.

Mållöst på Hisingen

På Hisingen tog Mjällby in en viktig poäng på Degerfors. Fjärde raka hålla nollan kom mot Häcken i ett mållöst möte.

Den tagna poängen innebär att Mjällby, på kvalplats i tabellen, är en poäng bakom Degerfors efter 19 omgångar.

– En tung och viktig "pinne". Killarna gör det jättebra. Vi gör en väldigt bra första halvlek, Häcken är bättre i andra men vi försvarar oss väldigt bra, säger tränaren Anders Torstensson till Discovery plus.

Häckens långa skadelista förlängdes med norrmannen Tobias Heintz, som knäskadade sig på träning inför matchen.

Det är också klart att Samuel Gustafson inte spelar mer den här säsongen. Lårskadan han fick i derbyt mot IFK Göteborg sätter stopp för spel de kommande månaderna.

– Fram till nu har det varit ett sjukt år när det kommer till skador. Man försöker koppla bort det, vi försöker göra det bästa av det, säger Häckens anfallare Leo Bengtsson till Discovery plus.