För Markus är ett Vasalopp 200 varv

Jakten på framgångar är en jakt efter snö.
400 meter med konstsnö ska få Markus Jönsson, Ulricehamn, i form. Då går det inte att varva ner.
Sport • Publicerad 12 februari 2008
När konkurrenterna tränar för fullt i norra Sverige eller i alperna tvingas Markus Jönsson att åka varv efter varv på Lassalyckans kontsnö.
När konkurrenterna tränar för fullt i norra Sverige eller i alperna tvingas Markus Jönsson att åka varv efter varv på Lassalyckans kontsnö.Foto: Lars-Åke Green

SKIDOR ULRICEHAMN

Med drygt två veckor kvar till Vasaloppet tränar elitåkarna hårt just nu. I byar i de norra delarna av landet eller på spår runt alpländerna vässas formen inför det prestigeladdade loppet.

Markus Jönsson, 26, har inte de förutsättningarna.

Hemma i Ulricehamn hoppas han varje vecka att meteorologerna i tv-rutan ska redovisa snö och minusgrader. Men icke.

– Jag har aldrig varit med om att det har varit så här dåligt med snö, säger han.

På Ulricehamns höjder har skidklubben skapat en snötäckt slinga om drygt 400 meter att åka på. Där tränar Jönsson två gånger om dagen. Många varv blir det.

– Vågar inte räkna på hur många varv det blir under den här säsongen, men snart blir det väl rullskidor, säger Jönsson och suckar lätt.

För att köra ett Vasalopp krävs drygt 200 varv på slingan. Konstsnön uppe vid Lassalyckan är sliten och spåret är nästan lika mycket brunt som vitt då jorden trängt fram.

– Konkurrenterna kör inte ett träningspass på samma meter av snö så visst känns det surt att behöva åka på den här korta slingan hela tiden.

Han försöker att inte tänka på det. Men efter 150 varv varje dag ligger frustrationen många gånger nära.

– Jag blir stressad av att det inte finns bättre träningsmöjligheter och det kan nog ha påverkat resultaten, säger Jönsson.

Han inledde säsongen bra med en elfte plats i Tjeckien. Därefter har det gått tyngre. När konkurrenterna återhämtade sig mellan loppen i Italien och Tyskland för ett par veckor sedan tränade istället Jönsson stenhårt.

– Jag måste passa på att utnyttja de möjligheterna när jag är ute och reser.

Förra året gjorde Jönsson sitt hittills bästa Vasalopp med en 19:e plats. I år vill han sikta högre, men vet inte om det är realistiskt.

– Det beror på hur mycket skidor jag kan åka inför loppet. Annars är målet att placera mig bättre.

Den här veckan är Jönsson ledig och han tänker inte invänta bättre väderleksrapporter, utan beger sig idag till Sälen för att träna.

Trots de tuffa förutsättningarna har Jönsson inga planer på att ge upp sin tidskrävande satsning

– Nej, absolut inte. Ett alternativ är att under delar av året bosätta sig där det är mer snösäkert.

Än så länge är han bunden till Ulricehamn i och med de dubbla jobben på skolorna i Hössna och Ulricehamn (Tingsholm).

Därför får Jönsson fortsätta att köra varv efter varv på den korta slingan.

Så länge det finns snö där.

Fredrik Nodin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.