Annons

Fäktningen släpper in ryssar och belarusier

Det Internationella fäktförbundet har röstat för att släppa in deltagare från Ryssland och Belarus igen i internationellt tävlande, uppger fyra fäktförbund.
Sverige röstade emot förslaget och det ukrainska förbundet skriver att de är "djupt chockade".
Fäktning • Publicerad 10 mars 2023
Fäktningen har beslutat att tillåta deltagare från Ryssland och Belarus.
Fäktningen har beslutat att tillåta deltagare från Ryssland och Belarus.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

– Vi är djupt kritiska och beklagar att det är här vi har hamnat, säger Svenska fäktförbundets generalsekreterare Pierre Thullberg till DN.

I nuläget är det dock inte aktuellt för Sverige att bojkotta tävlingar där Ryssland och Belarus är med. Däremot säger Thullberg till DN att det är upp till de enskilda fäktarna att bestämma hur de vill göra.

Annons

Beslutet ser ut att innebära att ryska och belarusiska fäktare får kvala till nästa års OS i Paris.

Fäktningen har precis som de flesta andra idrottsförbund följt rekommendationer från IOK, den Internationella olympiska kommittén, att bannlysa idrottare från Ryssland och Belarus sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina startade i februari förra året.

I januari öppnade IOK för att tillåta ryska och belarusiska idrottare att tävla i OS 2024.

Neutral flagg

Det Internationella fäktförbundet har inte publicerat sitt beslut på sin webbplats efter fredagens kongress, men fyra nationella förbund har publicerat uttalanden om att Ryssland och Belarus nu är välkomna att tävla igen.

Det brittiska fäktförbundet uppger att ryska och belarusiska fäktare kan tävla igen från och med mitten av april och att de får tävla under neutral flagg.

Det ligger i linje med IOK:s besked i januari.

Enligt det brittiska fäktförbundet var förbehållet i godkännandet att ryska och belarusiska fäktare tillåts tävla "under förutsättning av framtida rekommendationer/beslut från IOK och med utgångspunkt av neutralitet och individuell behörighet". Vad det betyder i praktiken är dock oklart, tillade det brittiska förbundet.

Hotar med bojkott

Det ukrainska fäktförbundet kommenterade beslutet med att de är "djupt chockade" och att de ska diskutera hur de ska agera.

Ukraina har sedan tidigare hotat med att bojkotta OS i Paris nästa sommar om IOK släpper in ryska och belarusiska idrottare.

Det amerikanska fäktförbundet kritiserar också beslutet.

Det Internationella judoförbundet har tidigare lyft bannlysningen, men inga ryska eller belarusiska judospelare har hittills tävlat på världstouren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons