Annons

Få idrottare tar politisk ställning

Valet är på allas läppar. Men politiska ställningstaganden i Idrottssverige lyser med sin frånvaro. Varför?
Sport • Publicerad 14 september 2014
Foto: AP

–Det var lättare att utrycka sina åsikter förr. Nu är man som idrottsman bunden av så mycket annat. Man vill inte göra sig ovän med någon, förklarar statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Idrottsarenan är sedan länge en etablerat plats för politiken. Exemplen är många; Nazistpropaganda i Berlin 1936, USA:s bojkott av Moskva-OS 1980 och Sovjets kontring fyra år senare. Tommie Smiths och John Carlos knutna nävar i Mexiko 1968 och massakern i massakern i München 1972. Bara att konstatera att idrott och politik hör ihop, vare sig man vill det eller ej. Men en tydlig förändring går att se – att allt färre idrottare gör politiska ställningstaganden eller bekänner sig till ett visst parti, vilket inte var ovanligt förr.

Annons

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren har märkt förändringen och söker förklaringen.

–Antagligen har det att göra med de åtaganden man har som idrottsutövare idag. Du har ett sponsorkontrakt, laget har ett sponsorkontrakt. Du har så mycket att förlora på att vara obekväm eller ha fel åsikt så du kniper käft istället. Förmodligen är det pengar som styr, för det är mer pengar i dagens idrott jämfört med förr.

Ljunggren fortsätter.

–I dag tror jag inte att man hade kunnat bojkotta ett olympiskt spel exempelvis. Jag har svårt att se att någon skulle göra som Tommie Smith och John Carlos idag, det kräver mer på något vis.

Emma Greens nagelprotest då?

–Den var ju väldigt subtil i jämförelse. Men hon fick ju väldigt mycket uppmärksamhet, det säger en del också.

Kommer idrottare bli mer eller mindre politiska i framtiden?

–Jag tror att det går mot en utveckling där man tar ställning i sakfrågor, men inte partipolitiskt. Och det gäller samhället i stort inte bara idrottsutövare. Det finns så många kanaler att uttrycka sig i nuförtiden.

Zlatan Ibrahimovic fick utstå frän kritik när han under en presskonferens med landslaget i våras verkade helt ovetandes om det just genomförda EU-valet.

–Helt ointresserad, svarade han på Sportbladets Simon Banks fråga om de högerextremas framgångar både i Frankrike och Sverige.

Annons

–Han borde kanske uttryckt sig på ett annat sätt. Han är en förebild för så många och kan påverka. Han har förmodligen gjort den enskilt största insatsen för läsförståelsen med sin bok.

Ibrahimovic har nu deklarerat att han förtidsröstat i riksdagsvalet. Och på nästa uppslag går att läsa om ett ökat intresse för politik i Elfsborgs omklädningsrum. Stig-Björn Ljunggren tror sig veta varför just det här valet engagerar mer än andra.

–Osäkerheten kring regeringsfrågan. Det är väldigt spännande att det kan vara ett regeringsskifte på gång, men att man ändå inte riktigt vet vad man får. Det gör att många behöver engagera sig. Man räknar ju med att valdeltagandet kommer att stiga den här gången.

Ljunggren tror också att Sverigedemokraternas plats i svensk politik kan locka fler till valurnorna.

–Man kan tycka att det viktigare att rösta den här gången för att motverka SD.

Idrottare som agerar politiskt

Jesse Owens, 1936

I Hitlers propaganda OS i Berlin blev Owens politisk bara genom sin insats. När Hitler hyllade den vita rasens överlägsenhet blev amerikanen OS-kung med sina fyra guld.

Muhammad Ali, 1967

Vietnamnkriget var i full gång och tungviktsmästaren Ali kallades till armén men han vägrade att ta värvning. Anledningen var enligt Ali hans tro som en muslim och hans motstånd mot kriget. Ali stängdes av.

Magic Johnson, 2008

Magic Johnson, som sensationellt en del av M7 Basket 1999, har öppet stöttat Barack Obama i hans kampanj sedan 2008. Han uttryckte sitt gillande till Obama i Larry King Live.

Emma Green & Moa Hjelmer, 2013

Under friidrotts-VM i Ryssland, som har en anti-gaylag målade höjdhopparen naglarna i regnbågens färger som en protest och ett ställningstagande. Även sprintern Hjelmer målade naglarna.

Kseniya Ryzhova & Tatyana Firova, 2013

Efter stafettsegern på 4x400 meter kysstes ryskorna på prispallen, vilket tolkades som en protes mot samma anti-gaylag som Green/Hjelmer protesterade mot.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons