Annons

Experten: Griner en pusselbit i kriget

Nio års fängelse för smuggling och narkotikainnehav.
Så löd domen för den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner på torsdagen.
Allmänt • Publicerad 4 augusti 2022
Brittney Griner dömdes på torsdagen till nio års fängelse för smuggling och narkotikainnehav i rysk domstol.
Brittney Griner dömdes på torsdagen till nio års fängelse för smuggling och narkotikainnehav i rysk domstol.Foto: Evgenia Novozhenina/AP/TT

Griner har erkänt sig skyldig till innehav av e-cigaretter med cannabisolja, men har sagt att brottet var utan uppsåt.

Domstolen ansåg att Griner gjort sig skyldig till att ha haft ett betydande innehav av narkotika och förutom fängelsedomen ska 31-åringen också betala böter på motsvarande 167 000 kronor.

Annons

"I dag fick den amerikanska medborgaren Brittney Griner ett fängelsestraff som är ytterligare en påminnelse om vad världen redan vet: att Ryssland felaktigt frihetsberövat Brittney. Det är oacceptabelt och jag ska genast be Ryssland att släppa henne", sade USA:s president Joe Biden om domen.

"På toppnivå"

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, anser att Bidens uttalande är anmärkningsvärt.

– För det första, det här är hög nivå. Det här är på toppnivå. Det har blivit storpolitik av det här nu. Men Bidens uttalande att det här skulle vara felaktigt frihetsberövande… Hon har ju erkänt, det går inte att säga att hon är dömd på felaktiga grunder, säger Hedenskog till TT.

– Sedan kan man ha åsikter om nio år, att det är långt och så, men det är inte en felaktigt frihetsberövande. Det är det inte, det är lite anmärkningsvärt att han går ut och säger en sådan sak. Han försöker få det att verka att hon är helt oskyldig.

En pusselbit

Hedenskog fortsätter:

– Hon greps en vecka innan invasionen (Rysslands invasion av Ukraina), det är mycket möjligt att ryssarna passade på då: "Här har vi någon som vi kan använda sen". De visste ju vad som var på gång. Det är helt uppenbart att det här är på allra högsta nivå.

TT: Hon är en pusselbit i kriget?

– Absolut, det är allt för uppenbart tycker jag att det finns ett tidsmässigt samband där. Ryssland hade sedan länge bestämt sig för invasionen. Ryssland ville ha en högprofilerad fånge att kunna använda för en fångutväxling. Det vågar jag säga inte är någon slump.

"Stora konsekvenser"

TT: Vad sänder domen för signaler?

– Man ska vara försiktig om man åker till Ryssland, man kommer inte undan med den förklaringen hon hade: "Jag packade snabbt, jag visste inte vad jag lade ner", ungefär. Om man har en sådan profil som Brittney Griner – och ett sådant ringa brott – kan det få stora konsekvenser.

USA har bekräftat att man vill få till ett fångutbyte med Ryssland för att få hem Griner. USA har erbjudit den ryske vapensmugglaren Viktor Bout, som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff. I utbyte vill de utöver Griner få hem Paul Whelan, som sedan 2020 sitter i ryskt fängelse för spionage.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons