Annons

Experten: Därför glänser Olsen trots tunga tiden

Knappt någon speltid i Everton men given förstemålvakt i landslaget – och mot Spanien storspelade Robin Olsen.
Hur hänger det ihop?
Maths Elfvendal, landslagets målvaktstränare, har svaret.
Fotboll • Publicerad 15 juni 2021
Robin Olsen i EM-premiären mot Spanien.
Robin Olsen i EM-premiären mot Spanien.Foto: Christine Olsson/TT

Matcherna för klubblaget är lätträknade: sju i Premier League, tre i FA-cupen och en i ligacupen.

Totalt elva stycken för Robin Olsen.

Annons

Tuffa förutsättningar inför EM-slutspelet?

Inte då.

Olsen briljerade i Sevilla

Olsen storspelade i Sveriges EM-premiär mot Spanien, räddade flera bra lägen – bland annat nickarna från Dani Olmo och Gerard Moreno – och såg till att landslaget lämnade Sevilla med resultatet 0–0 och fick med sig ett poäng hem till basen i Göteborg.

– Han är nummer ett för att han är vår bästa målvakt, säger Maths Elfvendal.

– Det som gör honom till en riktigt bra målvakt är att han har en väldigt hög lägstanivå, man känner sig trygg när man ställer honom i målet. Han har visat under många landskamper att det stämmer, där han presterat i träningsmatcher till de viktigaste matcherna. När det gäller så klarar han av att prestera. Det är en egenskap som man lätt kan bli bortskämd med och glömma bort, men det ska man lyfta fram.

VM-spelet visade vägen

Prestationerna i VM 2018 ledde till att Olsen lämnade FC Köpenhamn för spel i italienska Roma.

En flytt som lovade gott och landslagsmålvakten fick också stort förtroende direkt och spelade 27 matcher i ligan, 6 i Champions League och 2 i inhemska cupen.

Säsongen efter blev 31-åringen utlånad till Cagliari och matchandet minskades till 19; 17 i Serie A och 2 i cupen.

Det gångna spelåret var han utlånad till Everton och noterades – som sagt – bara för elva matcher.

– Det spelar ingen roll om det hade varit tio eller tolv matcher, säger Maths Elfvendal.

Annons

– Om man kollar tillbaka på förra mästerskapet, då hade han en skada och sista månaden spelade han ingen match alls – kollar vi då på resultat och prestation i det mästerskapet så var vi väldigt nöjda med det. Nu är det bättre utgångsläge – om man vill vrida på det åt det hållet – än vad det var inför VM.

Erfarenhet viktigt

TT: Var går gränsen, hur lite kan man spela för att prestera på elitnivå?

– Det beror på vad du har för historik. En lite äldre målvakt med massa erfarenhet kan ha ett längre uppehåll än en ung, 19, 20 år, som har gjort en halvsäsong på elitnivå och sedan varit borta. Då kanske de inte kan falla tillbaka i samma trygghet med positionsspel och så. De kanske tappar tajming, mycket handlar ju om det.

TT: Vad har Olsen gjort under den här tiden för att fortfarande vara landslagets nummer ett?

– Det som han har kunnat påverkat; träna så bra det går, ha en dialog med målvaktstränaren i klubben – jag vill träna på det här, jag vill köra extra på det här — och också ta hand om fysiken och se till att komma in till oss så bra tränad och förberedd som möjligt.

För Robin Olsen & Co väntar nu Slovakien i S:t Petersburg på fredag och sedan avslutas gruppspelet mot Polen den 23 juni, även det en match som avgörs i S:t Petersburg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons