Exklusiv intervju med Jerebko: "Vet att det finns lag som vill ha mig"

I torsdags gjorde NBA ett nedslag i Europa. Detroit Pistons tog emot New York Knicks i O2 Arena i London. Inför matchen slog sig BT ner med svensk baskets affischnamn, Jonas Jerebko.
Sport • Publicerad 22 januari 2013
Foto: Matt Dunham
Foto: Johan Rydén
Foto: Johan Rydén
Foto: Matt Dunham
Foto: Matt Dunham

I en exklusiv intervju berättar Kinnas stolthet om hur han ser på att vara bänkad, EM-lottningen och mycket mer.

Jerebko kommer in på spelarhotellet med en låda hämtmat i handen.

– Hotellet hade ingen lunch som passade mig i dag, säger han.

Han slår sig ner i en fåtölj i lobbyn för sin första intervju för säsongen med en svensk reporter.

Troligen har han blivit mindre intressant för de större svenska medierna när han fått tillbringa större delen av säsongen vid sidan av planen. Formen är dock god, säger han.

– Ja, den är bra. Jag har tränat på, och kört samma rutin som alltid. Det är inget som är annorlunda.

Men hur är känslan, nu när du inte är inne i rotationen?

– Det är inget roligt. Det finns väl inte så mycket mer att säga, än att det här inte är någonting som jag är van vid, eller som jag kommer att vänja mig vid heller. Och att jag är besviken.

Hur tacklar du besvikelsen?

– Jag fortsätter att göra som jag alltid gör. Jag vet att det här kommer inte att vara alltför länge. Jag vet att det finns lag där ute som vill ha mig, men jag vet inte riktigt vad som pågår.

Coach Frank säger att han ser dig i klubbens framtida lagbygge?

– Det har han sagt ett bra tag nu. Jag vet inte vad?

Han tystnar.

Hur ser du på att laget började vinna fler matcher strax efter att du hamnade vid sidan?

– Det har inte med det att göra. Och jag vet inte om 14 segrar och 24 förluster säger att vi börjat vinna matcher, direkt. För jag tycker att vi är bättre än så här. Vi har mycket talang i vårt lag.

Hur ser du på alla spekulationer om att du kan bli flyttad till ett annat lag?

– Det är inget jag kan kontrollera, det där. Det är något för min agent och laget. Och jag vet att de inte vill släppa mig, så det finns inte så mycket mer för mig att göra än att fortsätta göra det jag gör.

Hur är det att komma till London och spela?

– Kul att komma till Europa, även om London inte är någon av mina favoritstäder. Jag hade hellre spelat i Stockholm eller Göteborg. Men vi har inte haft så mycket tid att göra staden, så skall man vara ärlig så känns det inte som någon jättestor skillnad. När vi kommer tillbaka åker vi till Orlando, Chicago, Miami – och så där fortsätter det bara. Den här resan är bara ett par timmar längre än vad det tar att flyga till LA.

Hur aktiverar ni er annars under alla de många resorna?

– Det är ofta träning när vi kommer fram, sedan går man ut och käkar, går en promenad, eller går på bio. Här i London får vi ha med oss våra familjer, så jag har med mig min kusin. Han hade inte varit i London tidigare.

Mediapådraget här är väl större än i USA?

– Ja, alla de som följer oss vanligtvis är ju här också. Och det var mycket europeisk media på vår presskonferens, många greker, fransmän och engelsmän. Och lite italiensk media, som jag kände igen från när jag spelade där, så de var kul att få prata lite med europeisk media.

Någon svensk?

– Nej, jag tror faktiskt inte att jag innan det här har pratat med en enda svensk reporter under hela säsongen. Men det är så det är, Sverige och basket går inte riktigt ihop.

Men ni har chansen i sommar att öka intresset. Hur ser du på EM?

– Det skall bli kul. Jag ser fram emot det, med många tuffa och bra matcher. Men det är därför man är i EM, för att få chansen att spela mot de bästa. Hoppas att de visar det på tv.

Hur ser du på lottningen (Turkiet, Grekland, Ryssland, Italien och Finland väntar i gruppen)?

– Jag tror inte att det kunde bli tuffare. Och det är derby mot Finland, så det skall bli kul.

Du pratade lite med Jeffery Taylor innan er match mot Charlotte. Tror du att båda kommer att vara med i EM?

– Vi pratade lite om det. Jag vet att jag kommer att spela, och jag vet att Jeff kommer att göra allt för att också få vara med. Han är i en lite annorlunda situation än jag. Jag har varit i den här ligan ett tag nu, och han kom precis hit. Men förhoppningsvis löser sig allt, så att Jeff kan vara med. För det är klart att det hjälper om vi har fler spelare som kan spela på den här nivån.

– Självklart är det jag och Jeff som får ta lite mer ansvar än alla andra. Men samtidigt är basket är en lagsport, och man behöver fem spelare på planen. Jag tror att om alla spelar bra, och vi gör det tillsammans, så kan vi överraska. EM blir en möjlighet för alla de svenska spelare som tar plats i truppen att få visa upp sig. Hela NBA kommer att vara där, alla scouter. Och hela Europaeliten, med alla sina scouter.

Är inte känslan att svensk basket närmar sig toppen?

– Jo, självklart. Men samtidigt blir basket bara större och större i Europa, i Kina – ja, över hela världen. Allt fler spelar, och tittar på basket. Och NBA bara växer. Så konkurrensen blir hårdare och hårdare.

Tror du att NBA i framtiden kommer att utökas med några europeiska lag?

– Det är säkert målet. Samtidigt tror jag att det blir ganska tufft, med alla resor, matcher och sådana grejer. Men jag vet att det självklart är ett mål för NBA att globaliseras. Vi får se.

Intervjun börjar gå mot sitt slut. Jonas skall upp på rummet och sova.

– Jag sover alltid innan matcher. Jag försöker få två–tre timmar.

Detta har hänt

26 juni 2009: Draften. Jerebko blir förste svensk att draftas av en NBA-klubb. Jerebko väljs som nummer 39 av Detroit Pistons.

1 november 2009: Debuten. Jerebko spelar drygt sex minuter för Pistons borta mot Milwaukee – och blir därmed första svensk någonsin i NBA. När säsongen är över har han spelat 80 matcher, varav 73 från start. Poängsnittet blir 9,3.

5 oktober 2010: Skadan. I säsongens första träningsmatch, mot Miami Heat, drar Jerebko av hälsenan. Han missar hela säsongen.

26 december 2011: Comebacken. En konflikt mellan klubbar och spelarfacket gör att comebacken i Pistons dröjer. Men på annandag jul är han äntligen tillbaka. Och han går rakt in i förstafemman. När säsongen är över har han spelat i samtliga 64 matcher – och snittat 8,7 poäng.

25 november 2012: Petningen. Jerebko får sitta kvar på bänken under hela bortamötet med New York Knicks. Sedan dess har han bara fått spela fem minuter på 25 matcher.

Johan Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.