"Ett privilegium att ha fått arbeta med min hobby"

Åsa Artikeln publicerades
Efter 47 år i journalistbranschen väntar nu pensionärslivet för BT:s sportkrönikör Jan Hansson. "Jag kommer sakna arbetskompisarna och atmosfären", säger han.
Foto:Lars-Åke Green
Efter 47 år i journalistbranschen väntar nu pensionärslivet för BT:s sportkrönikör Jan Hansson. "Jag kommer sakna arbetskompisarna och atmosfären", säger han.

Det stod mellan 18-årskalas eller jobbpass. Valet föll på det sistnämnda.

47 år senare kliver nu BT:s Jan Hansson av som en av Sveriges tyngsta sportkrönikörer.

– Jag ser det som ett privilegium att ha fått arbeta med min hobby, säger nyblivne pensionären.

Villan ligger längst ut på udden vid havet. Utsikten är därefter. 97 meter nedanför vilar, ett för dagen, oroligt Kattegatt.

Jan Hansson tar emot hemma i Åsa.

– Jag trivs väldigt bra här. Lugnt och fint. Blåsten har man lärt sig leva med, säger han.

Idrottsintresset fanns där redan i tidig ålder. Fotboll låg närmast hjärtat. Serierna i Göteborg och Halland följdes slaviskt.

– Jag åkte runt på moped och tittade på matcher. Många kände väl igen mig till slut och jag fick frågan från lokaltidningen om jag ville skriva lite småmatcher. Det nappade jag på direkt - för tio öre raden, så det gällde att dra ut på referaten.

Jan Hanssons pappa kände folk på Göteborgs-Posten och undrade om han kunde få hoppa in där. Betalning var inget krav.

På 18-årsdagen dök så chansen upp. GP ringde och ville att Hansson skulle komma in. Kalaset fick vänta.

– Det var ett ganska lätt val.

Arbetsinsatsen bestod av att kontrolläsa matcher i lägre divisioner – något som passade Hansson perfekt. Lördagspasset var det första av 20 – i följd. Tankar om att utbilda sig till journalist fanns men plötsligt dök det upp ett erbjudande om fast anställning.

– De tyckte att jag lärde mig mer där och det var svårt att säga emot. Jag tackade ja, och blev kvar.

31 år för att vara exakt. 2001 byttes hemmaplanen till Borås Tidning.

Den journalistiska karriären har tagit honom världen över. 72 länder har avverkats. Sex fotbolls-VM och tolv olympiska spel är bara delar. Många av svensk idrotts största ögonblick har Jan Hansson upplevt på plats.

Han menar att han varit lyckligt lottad.

– Jag kan inte säga att jag har sett mitt arbete som ett "vanligt" arbete, utan jag har fått lön för att hålla på med min hobby. Det har varit en förmån. Att byta har jag aldrig funderat på.

Det starkaste minnet?

– Fotbolls-VM -94. Det var en mycket speciell upplevelse. Jag hade preliminärbokat biljett hem efter gruppspelet men fick ändra det. Sedan gick resorna över hela USA under slutspelet. Man förstod inte riktigt hur stort det här var i Sverige. Men det var ett lätt landslag att arbeta med. Tommy Svensson var kanon och spelarna också.

– OS i Lillehammer och Barcelona måste också nämnas. De finns med i toppen.

Historierna är många. Anekdoterna likaså. Inte minst från tiden när IFK Göteborg dominerade Sverige och Europa.

– Jag följde dem nästintill dagligen och kom en del ganska nära. Det var ett speciellt gäng. De hade en gemenskap och stämning som jag tror var grundläggande för alla framgångar. När man tänker tillbaka på det så förefaller succén än mer häpnadsväckande.

Vänskapen mellan spelarna var påtaglig och hyssen, som Hansson uttrycker det, många.

– Jag minns en gång när Blåvitt reste till Tammerfors för en cupmatch. Det var -81. Thomas Wernersons fru var hemma höggravid. Torbjörn Nilsson bestämde sig för att skicka vykort till henne. "Tack för två underbara nätter i Tammerfors" och undertecknat "Sirkka-Liisa".

– Det blev ett jäkla liv när kortet kom fram. Det slutade med att Torbjörn fick visa hur hans handstil såg ut.

Tiden på BT har till stor del handlat om Elfsborg. Hansson menar att förvandlingen klubben gått igenom på bara ett decennium är makalös.

– Starka ledare som Bosse Johansson, Stefan Andreasson och Magnus Haglund har format föreningen. Man ska heller inte glömma Thomas Nyberg som gjorde en stor insats.

– Att följa utvecklingen med två guld och Europaspel har varit spännande.

Elfsborg i alla ära. Idrottscelebriteterna och världsstjärnorna Hansson träffat är många. När han ska plocka fram en speciell är profilen Glenn Hysén första namnet som dyker upp.

– Vad ska man säga... Han är svårslagen. Både på men kanske framförallt utanför plan. En händelse som jag tycker är talade för honom var när jag skrev en krönika -92 om att Gais inte skulle ta hem honom från Liverpool (läs texten bredvid). Supportrarna var förbannade. Glenns fru, som jag råkade träffa en dag, var lika arg hon.

– När jag till slut stötte ihop med Glenn förväntade jag mig en utskällning. I stället sa han på bred göteborgska; "Du få 'la skriva vad fan du vill, det bryr inte jag mig om. Det är upp till mig att motbevisa dig i så fall". Sedan var det inget mer med det. Det är Glenn Hysén i ett nötskal. En stor personlighet.

Vi lämnar soffan och går in i ett annat rum. På dörrhandtaget hänger hundratals pressackrediteringar. Hansson öppnar en garderob. Pärmarna står prydligt uppradade år för år. Alla artiklar och krönikor finns inklistrade.

– Ett bra arkiv som jag använder då och då, säger han och visar några av de mest omtalade.

Samtalet glider över på rollen som krönikör. Ett par av de första alstren skrev Hansson under friidrotts-VM i Tokyo, men inledningsvis trivdes han inte alls med jobbet.

– Det var mycket tidspress och jag kände mig inte bekväm. Ångest är ett ord som till viss del beskriver känslan. Men efterhand flöt det på bättre och bättre.

Det har sammantaget blivit sju år på GP och femton på BT som krönikör. Hur många texter Hansson producerat är svårt att säga men det rör sig om tusentals.

– Att hitta nya vinklar är inte alltid det lättaste och det har väl blivit en del onödiga krönikor genom åren, det går inte att komma ifrån. Men jag har alltid strävat efter att tycka något. Det är vad jag anser har varit det viktigaste med jobbet. Idag finns det många duktiga skribenter som krönikerar men ganska få som faktiskt tar ställning för eller emot något.

Hur har du upplevt reaktionerna från läsarna?

– En del åsikter lyssnar man på, andra inte. Jag fick ett tips en gång om att skicka julkort till mina tio största kritiker. Och det gjorde jag. Sex av dem svarade och tackade. Det var ett avväpnande sätt.

Är det någon krönika som träffat fel?

– Det finns exempel när personer tagit illa upp. Att såra eller vara elak har jag aldrig velat göra. Men att folk blivit förbannade har jag inte haft några problem med. Man ska väcka åsikter.

Jan Hansson har upplevt en omfattande utveckling i journalistbranschen. Från att ha talat in texter via telefon, via de första datorerna som klarade max 10 000 tecken till dagens smidiga laptops.

Men det är inte bara medierna som ändrat arbetssätt. Idrotten, och inte minst de två jättarna fotboll och ishockey har tagit helt olika riktning.

– Förr var hockeyspelarna alltid bråkiga och besvärliga, medan fotbollsspelarna var lättsamma och ofta bjöd på någonting. Idag är det precis tvärtom.

– Varför det blivit så kan man bara spekulera i men jag tror att det i grund och botten kommer från de främsta ligorna. I NHL bjuder man in media i omklädningsrummet och gör allt för att nå ut till fansen. Det ser man inte på samma sätt i exempelvis Premier League, Serie A eller La Liga. Och den mentaliteten har spridit sig neråt och även nått allsvenskan. Det är en trist utveckling som inte gagnar någon.

Sista veckan på Borås Tidning är över och arbetslivet likaså. Avslutningen blev storslagen med en pulserande seriefinal mellan Elfsborg och IFK Göteborg.

Vemodigt att lägga av? Nej.

– Det känns som att det är rätt tid nu. Jag är nöjd med beslutet.

– Men givetvis kommer jag sakna arbetskompisarna och atmosfären. Det har aldrig varit tråkigt att gå till jobbet, och tiden på BT har varit fantastisk. Det vill jag framhålla, säger han.

Vad Jan Hansson ska göra som pensionär är oklart, men fotbollintresset är intakt och han menar att det ska bli avkopplande med en helledig sommar. Det var länge sedan sist. Mest nöjd är han dock över faktumet:

– Att Blatter avgick några dagar före mig, det känns jäkligt skönt.

Gott så.

Fakta

Hansson och siffror

6... skjortor hittade antagligen någon lycklig (?) själ på ett hotellrum i USA efter fotbolls-VM 94. Under det hektiska resandet i slutspelet glömde Hansson plaggen i en garderob. Upptäckten gjordes senare. Men vilket hotell visste han inte. Vid hemkomst försökte han mörka förlusten för frun Ann-Marie. Den första kommentaren han fick när tvättmaskinen var laddad: "Sex skjortor saknas, var är dom?"

48... av 53 icke olympiska grenar var Sverige bättre än Norge i samband med vinter-OS i Lillehammer 1994. I alla fall enligt Hansson och en kollega som gjorde sammanställningen efter att Sverige blivit utskåpat av Norge i medaljväg under spelen. Tre av grenarna slutade oavgjort. Två vann Norge: valfångst och säljakt. Sammanställningen spreds till grannlandet och Hansson fick bland annat samtal från Norges största tidning, Verdens Gang.

1979... tog blivande tränarlegendaren Sven-Göran Eriksson över IFK Göteborg. Hansson fick i uppdrag att ringa Blåvitts stjärna Torbjörn Nilsson och ta en kommentar. "Vad vet du om honom", frågade Hansson. "Inget mer än att han heter Sven-Erik Göransson", svarade Nilsson ärligt.

42 195... meter är en sträcka som blivit något av synonymt med Hansson och friidrotts-VM/OS. Krönikören har nämligen gjort det till tradition att ta sig runt maratonbanan med olika färdsätt. Tunnelbana och gång är två exempel. Taxi och moped andra. Vid VM -95 i Göteborg gick han sträckan och testade samtidigt tio gatuköks korv med bröd. Betygsättningen skedde sedan i, just det – korvar. Taxiresan i Tokyo vid VM 92 blev oförglömlig för både krönikören och inte minst chauffören som bara inte kunde förstå varför han skulle köra en speciell sträcka utan att släppa av kunden. "Han bara skrattade, och det var omöjligt att förklara för honom vad jag skulle göra", berättar Hansson.

2004... orsakade Hansson ett ramaskri (nåja) i motorkretsar. Krönikören var på plats vid OS i Aten och åkte maratonbanan på mc i kortärmat och shorts. En svensk motortidning slog bakut och konfronterade Hansson. "Vad är det här för beteende?", frågade den uppretade journalisten. "Jag försöker ta seden dit jag kommer", försvarade sig Hansson. Efter att motorskribenten även kontaktat BT:s dåvarande chefredaktör Jan Öjmertz förevigades skandalen i en artikel.

8... på morgonen en lördag -92 fick Hansson samtal från GP:s växeltelefonist. Samma dag hade en krönika av Hansson publicerats i tidningen om att han inte tyckte att Gais borde värva hem Glenn Hysén från Liverpool. Något som inte togs väl emot av Gais-anhängare. Telefonisten berättade att hon blivit nerringd och att någon hotat med att stympa ett organ på den färske krönikören. Hansson blev kvar hemma den dagen. Tillbaka på jobbet lite senare fortsatte brev och samtal från ilskna fans att trilla in. Gaisarna tänkte inte ge sig. Till slut ringde en supporterledare och stämde träff. "Jag sa att jag inte ville ha något hetsigt möte. Han lovade det. 200 supportrar kom till träffen – och alla var givetvis vansinniga innan de till slut lugnade ner sig", berättar Jan Hansson.

Visa mer...

Fakta

Jan Hansson

Ålder: 65.

Bor: Åsa.

Familj: Barnen Anders och Mia, med barnbarn.

Karriär: Göteborgs-Posten 1970-2001, Borås Tidning 2001–2015.

Aktuell som: Lägger ner pennan efter 47 år och tar klivet in i pensionärslivet.

Visa mer...