Ett år har förvandlat Sverige

Fotboll Artikeln publicerades
Linda Sembrant. Arkivbild.
Foto:Maja Suslin/TT
Linda Sembrant. Arkivbild.

Ett år har gjort stor skillnad för fotbollslandslaget.

Tveksamheten och ovissheten inför VM är utbytt mot övertygelse och hopp.

– Det har hänt mycket på det här året i vårt sätt att spela tillsammans, säger Linda Sembrant.

Egentligen är det mesta likadant; stommen i laget är samma, förbundskaptenen är densamma. Men stämningen är annorlunda.

– Nu känns vi som en harmonisk grupp och det tycker jag vi har gjort länge, säger Sembrant.

– Vi har fått en kontinuitet i vårt spel och med laget. Det känns som om vi har byggt upp något och att vi har fortsatt på den banan hela vägen här nu in mot OS också. Det känns bra.

Det som hänt rent konkret sedan VM i Kanada förra året, då Sverige åkte ut i åttondelsfinalen, är ett nytt spelsystem. Inför VM valde förbundskaptenen Pia Sundhage att satsa allt på ett system med fyra mittfältare varav en – Caroline Seger – skulle styra spelet från en djup position framför den egna backlinjen. Tanken var att få till längre anfall men det resulterade mest i att motståndarna enkelt kunde sätta all press på Seger och därmed effektivt stoppa de svenska uppspelen.

Bara en månad före VM började Sundhage vackla i sin övertygelse och skrotade systemet för ett klassiskt 4–4–2. Det var rakare och enklare, men på något sätt var det också som att geisten gick ur Sverige.

Till EM-kvalet förra hösten var det dags för ett nytt spelsystem igen. Men den här gången blev det en fullträff.

– Vi har ett spelsystem som vi trivs väldigt bra med i dag. Vårt 4–3–3, det passar våra spelare, och det har känts så i ett år nu. Det känns som om vi har gått framåt väldigt mycket i vårt spelsystem och i vad vi vill. Det har varit kul tycker jag, från tiden i höstas, säger mittbacken Sembrant, som i OS-genrepet mot Rio-klubben Botafogos manliga juniorlag startade ihop med Nilla Fischer och spelade 90 minuter.

Trots att det i den matchen blev förlust med 0–8 för Sverige var spelarna och lagledningen nöjda med noggrannheten och tydligheten som Sverige visade upp i defensiven, även om de fysiska skillnaderna till slut gjorde att siffrorna rann iväg.

– Vi har pratat om vikten att kommunicera, både med kroppsspråk och med snacket, så det kändes som att vi verkligen var en enhet. Det är den känslan vi vill åt i försvarsspelet, att känna att vi är starka tillsammans och kompakta.

Att Sverige nu ser ut att tro på vad de gör, mycket mer än i fjolårets VM, syns kanske tydligast i Pia Sundhages ansikte. De blå ögonen glittrar på ett annat sätt än tidigare på 56-åringen under OS-förberedelserna.

Förutom försvarsspelet har förbundskaptenen glatt sig åt det svenska mittfältsspelet.

– Det var inte så länge sedan som vi tittade på mittfältet och tänkte att "nja", och nu har vi en konkurrenssituation som är riktigt, riktigt bra, säger Sundhage.

– Vi hittar kombinationer på mittfältet med Kosovare Asllani, Elin Rubensson, Lisa Dahlkvist... Ett klokt anfallsspel som vi kan lägga till vårt klassiska anfallsspel.

Fakta

Sveriges spelschema i OS

3 augusti: OS-premiär mot Sydafrika i Rio de Janeiro, 18.00 (svensk tid).

7 augusti: Match mot Brasilien i Rio de Janeiro, 03.00.

10 augusti: Match mot Kina i Brasilia, 03.00.

12 augusti: Ev kvartsfinal.

16 augusti: Ev semifinal.

19 augusti: Ev final eller bronsmatch.

Ettan och tvåan i de fyra grupperna i OS går vidare till kvartsfinal.

Visa mer...

Fakta

Sveriges OS-facit

2012: Ut i kvartsfinal.

2008: Ut i kvartsfinal.

2004: Fyra, efter förlust 0–1 i bronsmatchen mot Tyskland.

2000: Ut i gruppspelet.

1996: Ut i gruppspelet.

Visa mer...