GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johan Rydén: Vickans engagemang kan lyfta ett redan starkt landslag

Som spelare var Victoria Sandell före sin tid. Hennes teknik och välutvecklade spelsinne hade passat bra in i dagens landslag.
När hon nu istället halkat in i EM-truppen som ledare är det med ett engagemang som kan vara nyttigt i England.
Johan RydénSkicka e-post
FOTBOLL • Publicerad 30 juni 2022 • Uppdaterad 6 juli 2022
Johan Rydén
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den assisterande förbundskaptenen Victoria Sandell skrattar ihop med Caroline Seger under EM-lägret i Båstad.
Den assisterande förbundskaptenen Victoria Sandell skrattar ihop med Caroline Seger under EM-lägret i Båstad.Foto: Johan Rydén

Victoria Sandell flyger upp från sin plats på Friends Arenas läktare när Kosovare Asllani får frispark emot sig. Den assisterande förbundskaptenen slår ut med armarna i en oförstående gest. Sedan sätter hon sig tungt.

Drygt sju minuter senare studsar Sandell upp igen. Den här gången är armarna sträckta rakt upp i luften, och hon flyttar sig snabbt åt höger längs bänkraden. Där klappar hon bland annat om landslagets fotbollschef Marika Domanski Lyfors, materialförvaltaren Anna-Lena Kjellman från Blidsberg och medieansvarige Fredrik Madestam innan hon nöjt går tillbaka till sin plats.

Jag satt bara några meter bakom ”Vickan” under genrepet mot Brasilien.

En sak blev jag säker på. Rånnavägs stora dotter har definitivt en inlevelse och ett engagemang som kan lyfta en redan stark svensk EM-trupp.

Det fanns ju tveklöst vissa frågetecken när det Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, beslutade att alla damlandslag skulle ha minst en kvinnlig tränare i organisationen, och jobbet gick till Sandell.

Vad skulle hon göra? Skulle hon kunna tillföra något?

När jag och kollega David Axelsson träffade Vickan i Båstad berättade hon att hon själv hade just de frågorna inför sitt möte med Peter Gerhardsson.

Som spelare var alltså Sandell, som då hette Svensson, en lirare. Hennes spelsinne var väl utvecklat, så väl att hon i princip kunde spela på alla positioner.

I USA-VM 2003 var Vickan magisk. Jag vet knappt om någon annan svensk spelare har gjort ett så stort avtryck i ett stort mästerskap som hon gjorde då. Och då räknar jag även in herrarna.

Personligen tror jag att Vickan hade varit ännu bättre om hon spelat i dagens landslag. Silverlaget från VM 2003 spelade en ganska rak djupledsfotboll med många långa uppspel.

2022 års svenska landslag är betydligt bättre på att spela sig fram längs marken. Och där hade Vickan varit klippt och skuren för tia-rollen med sin bollskicklighet, fina balans och starka huvudspel.

En skada gjorde att karriären tog slut väl tidigt. Hon lämnade landslaget som 32-åring efter EM-fiaskot i Finland 2009 – förlust mot ett hånat Norge i kvartsfinal. Senare på hösten var även klubbkarriären över.

Nu är hon alltså istället tillbaka i landslaget som ledare. Kanske är det den bästa nivån för henne, att få jobba med de allra skickligaste. Jag har hört från tidigare spelare med välutvecklat spelsinne att det inte är helt lätt att lära ut saker till spelare med sämre förståelse.

Mycket eftersom man tar saker för givet som spelarna inte förstår. Det blir således lätt att man pratar förbi varandra i coachningen.

När Sandell coachade på planen under lägret i Båstad såg hennes instruktioner ut att nå fram. Hon fick lite hjälp av förbundskapten Gerhardsson, som fick agera back.

Känslan efter lägret i Båstad och genrepet på Friends är att Sandell är en frisk fläkt i landslaget. Och vem vet, hon kanske äntligen kan få sitt efterlängtade mästerskapsguld.

Victoria Sandell håller i en övning under EM-lägret i Båstad. Då får förbundskapten Peter Gerhardsson agera försvarare.
Victoria Sandell håller i en övning under EM-lägret i Båstad. Då får förbundskapten Peter Gerhardsson agera försvarare.Foto: Johan Rydén
Fakta

EM i England 2022

Mästerskapet startar på onsdag, den 6 juli

Sverige spelar i grupp C enligt följande:

9 juli 21.00: Sverige–Nederländerna

13 juli 18.00: Sverige–Schweiz

17 juli 18.00: Sverige–Portugal

Ettan och tvåan i gruppen går vidare till kvartsfinal.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.