En värdefull enkrona för BHC

I dag kör BHC Enkronan för fjärde gången.
Klubbens satsning för att locka nya åskådare har vuxit, blivit en kassako – och snabbt spridit sig över hela landet.
Sport • Publicerad 6 februari 2008
Foto: Bengt Lagerstedt

– Det här är en jättegrej, säger BHC:s sportchef Ulf Johansson.

I kväll hoppas han att klubben kan fylla Ishallen till sista plats med hjälp av fritt inträde och massor av kringarrangemang. Enkronan började under 2004 med att klubbledningen funderade kring hur de skall göra för att locka nytt folk – framför allt ungdomar – till ishallen.

De kom på sitt upplägg genom att sno grundkonceptet från en mindre fotbollsförening i Halland.

– Jag minns inte vilken förening det var, men deras variant var mindre – jag tror bara att de hade 10–15 företag. Sedan har vi utvecklat och förfinat idén, säger Ulf Johansson.

Borås var först i Hockeysverige, men redan tre år efter premiären har massor av klubbar snott upplägget.

– Det händer att föreningar hör av sig med frågor, vi har ju liksom krattat manegen. Men det är jättebra att andra hakar på, det här är ju en bra grej för hockeyn – vi ökar intresset.

Fast det går inte av sig självt. Johansson och många fler har jobbat sedan före jul med att förbereda inför dagens match. Det har förstås handlat om att locka företag – i?går vid lunchtid hade man fått in 238 stycken.

– Det har varit oerhört tidskrävande, alla svarar ju inte ja? Men vi har mötts av oerhört positiva reaktioner, även från de som sagt nej.

Skulle det bli fullsatt i kväll får varje företag betala 3459 kronor.

– Det är en överkomlig summa för en punktinsats.

Utöver jobbet med att knyta upp företag har alla kringarrangemang tagit mycket tid.

– Det har verkligen varit massor av jobb, vi bar till exempel scen i tre timmar i måndags?

I slutänden hägrar även ett rejält tillskott i klubbkassan. 243 företag som betalar 3000 kronor vardera innebär drygt 700?000 kronor i bruttointäkter.

– Det är klart Enkronan är en bra grej för oss ekonomiskt, men det är ju inte bara för ekonomin vi kör den.

Borås HC–Nyköping

Borås ishall 19.00

Målvakter: Gustaf Wesslau (Robin Rahm)

Backar: Mats Hansson, Alexander Täng, Elias Fälth, Niklas Öhman, Joakim Persson, Markus Karlsson.

Forwards: Jens Karlsson, Mikael Hultqvist, Anders Eriksson, Lenny Dower, Patrik Ahlstrand, Simon Hjalmarsson, Jonas Nilsson, Per Fernhall, Fredrik Enhörning, Jimmy Lund, Peter Kristensson, David Borkenhagen, Christopher Ayres.

Gunnar Persson, tränare:

– Mycket står på spel för båda lagen. För oss gäller det att säkra kontraktet och försöka hänga på i kampen om play-off-spel. Det blir en match mellan två skärpta lag då Nyköping också behöver poäng. Vi har vinnit en och förlorat en mot dem hittills så det blir nog en jämn tillställning. Vi hoppas på mycket folk och ett starkt publikstöd.

Skador

Fredrik Orrsten är sjuk och spelar inte. Anders Skördåker är tillbaka i truppen, men börjar på bänken.

Läget i Nyköping

Fredrik Söderström, tränare:

– Borås har överraskat positivt genom att vara så pass stabila, även om de också haft toppar och dalar. Jag förväntar mig att Borås försöker sätta sin prägel på matchen och för oss gäller det att ha disciplin och spela smart. Vi har hittat harmonin i laget och hoppas kunna ta poäng.

Johan Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.