En massa läsarröster

Jag tävlade tidigare i tyngdlyftning under många år och var med i en klubb som var bra på många sätt, men hade en väldigt dålig alkoholkultur.
Sport • Publicerad 23 oktober 2008

Det var självklart att det skulle supas till mellan träningar och tävlingar ibland. Och inte bara dricka, utan också dricka mycket. Klubbledningen var noga med en vissa saker, som att vi skulle ha prydliga kläder på oss vid tävlingar. Men att dricka sig full och bete sig illa var tillåtet.

En kille som hade andra problem kom till klubben som ung och fastnade i detta. Han söp senare ihjäl sig. Han hade behövt en alkoholfri föreningsgemenskap.

Stig

Barn och ungdomar ska självklart inte dricka alkohol, men vuxna får enligt Riksidrottsförbundet gärna göra det under firande av seger eller sorg vid förlust.

Detta är ett allvarligt resonemang, eftersom det betyder att våra barn och ungdomars förebilder visar att idrott och alkohol ändå hör ihop.

Nolltolernas inom alkohol för barn och unga räcker inte för att nå resultat, det måste in nolltolernas i hela idrottsrörelsen; fotbollsfestivaler, idrottsgalor, firande av hockeymatcher och så vidare. µ

Fredrik Olofsson

e-post+tel:Förbundsordförande, Sveriges Blåbandsungdom

Jag reagerade starkt på er grova generalisering som ni gjorde i första reportaget. Ni hävdade att ishockey, fotboll och lagsporter har större problem och att till exempel friidrotten var jättebra.

Har ni redan glömt kokainnissarna Nylander/Sjöberg och kulstötaren som slog sönder en bar på fyllan under VM i Göteborg? Sedan kan du ta all dopning i individuella

sporter, vad är det?

Jag tror att det är väldigt farligt att generalisera så grovt när det gäller en så svår och allvarlig fråga. Jag tror att det är ett individ- och samhällsproblem. Du hittar goda exempel och bra förebilder i alla miljöer, och du hittar tyvärr tråkiga exempel hos alla sporter.

När jag var ungdomsspelare var det tyvärr många ledare som både rökte och drack för mycket i ungdomarnas närvaro, det har blivit betydligt bättre, men det är inte alla klubbar som har en uttalad filosofi, vore inte det självklart?

Tyvärr så lever vi inte heller som vi lär i alla lägen. Titta bara på alla sponsorarrangemang, där förekommer nästan alltid alkohol i en eller annan form. Borde inte alla klubbstugor och arenor vara en drogfri zon? µ

Hebbe Schar

BIK United

Bra att ni tar upp frågan. Har varit med inom idrotten (lagidrott) i många år. Min personliga uppfattning är att det blev en ändring för 20–30 år sedan.

Föreningarna skaffade en policy om alkohol och droger, som gjorde att "kulturen" ändrades. Det var kampanjer såsom "spola kröken" med flera.

I dag har hela samhället en liberalare alkoholpolitik, att ta en öl eller ett glas vin är dagens sätt att umgås och koppla av. Idrottens värld är en avspegling av samhället i övrigt. Diskussionen behövs och är mycket viktig.

Marita

”Inga alkoholdrycker (starkare än lättöl) ska förekomma bland vare sig ledare eller aktiva i samband med idrottsverksamhet för barn och ungdomar – till exempel under träningsläger och tävlingar eller resor till och från dessa.”

Varför kan inte detta gälla för all verksamhet inom idrottsrörelsen? Varför inte anordna en idrottsgala utan alkohol? Men då skulle väl inte flertalet komma kanske?

Bengt

Bra med rejäla reportage bortom spelarintervjuer inför match (speciellt IFE) och ensidiga kommentarer från bara ena laget efter match (speciellt IFE).

Sporten ska klara av en kritisk granskning likaväl som andra redaktioner även om de granskade blir sura. Nu väntar jag bara på motsvarande om det unkna språket och jargongen och vad det står för inom idrott. µ

Tidningsläsare

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.