EM kan ge miljonregn över Elfsborg

Elfsborg kan tjäna flera miljoner om Anders Svensson, Johan Wiland och Stefan Ishizaki tas ut i EM-truppen.
Om en spelare är borta i 20 dagar kompenserar Uefa klubben med drygt 750.000 kronor.
Sport • Publicerad 22 januari 2008

Stockholm (TT)

Europeiska fotbollförbundet, Uefa, har tillsammans med Internationella fotbollförbundet, Fifa, slutit ett avtal med klubbarna i Europa om ersättning för spelare som tas ut till stora mästerskap. Det innebär att Uefa och Fifa totalt ska betala ut 1,6 miljarder kronor till europeiska klubbar under de kommande sex åren. För sommarens EM i Österrike/Schweiz finns 43,5 miljoner euro (drygt 410 miljoner) i potten. Enligt Uefas egna beräkningar kommer varje klubb att ersättas med ungefär 4 000 euro per dag (ungefär 38 000 kronor) för en spelare på EM-uppdrag.

Elfsborg kan tjäna miljoner

Det kan innebära stora pengar till Elfsborg. Boråsklubben kan mycket väl få med tre spelare i Lars Lagerbäcks EM-trupp.

– Anders Svensson är ju helt given och det tycker jag också att Johan Wiland bör vara. Sedan har ju Stefan Ishizaki definitivt chansen. Dessutom kan både Teddy Lucic och Daniel Mobaeck bli aktuella, säger Elfsborgs ordförande Bo Johansson till TT.

TT: Tre spelare borta i 20 dagar skulle innebära nästan 2,3 miljoner kronor. Vad skulle det betyda för Elfsborg?

– Det är inte avgörande för vår framtid, men alla intäkter är viktiga. Jag tycker också det är bra att klubbar som utvecklar landslagsmän får en ekonomisk ersättning för det.

Överenskommelsen innebär också att den mäktiga G14-gruppen, en sammanslutning av Europas mest merittyngda klubblag, ska upplösas. Den ska ersättas av ECA (European club association) som i praktiken är samma sak som den befintliga organisationen European club forum, där det finns representanter från Uefas samtliga 53 medlemsländer. I den befintliga organisationen har Sverige två platser som innehas av de högst rankade lagen Djurgården och Helsingborg. Men om Sverige åter faller under plats 26 på en europeiska klubblagsranking får bara ett allsvenskt lag plats i ECA. I dagsläget återfinns Sverige på just plats 26.

Lundqvist negativ till ECA

Detaljer kring hur ECA ska utformas förhandlas fortfarande, men klart är att Bayern Münchens Karl-Heinz Rummenigge tills vidare leder ECA och att de största lagen kommer att ha stor makt i organisationen.

– Normalt finns vinnare och förlorare, men i det här avtalet finns bara vinnare, säger Rummenigge enligt Uefas hemsida.

Djurgårdens Bo Lundqvist, som också är ordförande i Svensk elitfotboll (SEF), är inte lika positiv:

– Jag tror att den här uppgörelsen kommer att öka gapet mellan de fattiga och de rika klubbarna i Europa. G14-klubbar är de som har flest spelare med i mästerskapen och de som kommer att få mest pengar. Och man undrar ju också varifrån pengarna kommer att tas.

Elfsborgs Bo Johansson är ändå positiv:

– Det är bra att det blir fred mellan G14 och Uefa. Risken fanns ju annars att G14-klubbarna skulle bryta sig loss och starta en egen liga.

En annan effekt av avtalet är att landslag i framtiden ska spela på tisdagar i stället för onsdagar. Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer avvaktar slutgiltigt besked från Uefa, men förutsätter ändå att VM-kvalet som startar till hösten kommer att spelas på onsdagar och lördag.

– Frågan var uppe för diskussion i december och då fastslogs att vi skulle spela på onsdagar, säger Hellströmer.

I sådana fall börjar förfarandet med tisdagslandskamper att gälla först till kvalet till EM 2012.

Lars Markusson /TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.