Annons

Elvira Öberg: "Vill inte vara sämre än Hanna"

Elvira Öberg trivs bra i storasyster Hannas fotspår.
Skidskytte • Publicerad 3 juni 2020
"Jag ska höja min lägstanivå men även min högstanivå", säger Elvira Öberg, här tillsammans med storasyster Hanna under skidskytte-VM i Antholz i februari, om den kommande säsongen. Arkivbild.
"Jag ska höja min lägstanivå men även min högstanivå", säger Elvira Öberg, här tillsammans med storasyster Hanna under skidskytte-VM i Antholz i februari, om den kommande säsongen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jämförelserna mellan de två talangfulla Piteåsystrarna har varit oundviklig. Senast var det utmärkelsen "Årets nykomling" som Elvira fick för sin första världscupsäsong.

En titel även Hanna Öberg fick under sin debutsäsong.

Annons

– Det var en titel jag hade siktat in mig på. Att Hanna hade tagit den gjorde det lite extra viktigt, man vill ju inte vara sämre, haha.

TT: Vad säger du om säsongen?

– Det var en väldigt häftig säsong, det har börjat landa nu vad jag lyckades med.

TT: Vad är starkaste minnet?

– Premiären i Östersund, först sprinten och inte minst stafetten som jag fick köra. Sen att få vara med på VM och köra några riktigt bra lopp där var såklart också stort, säger Elvira Öberg.

Återförande

Men att ständigt behöva leva upp till storasysters meriter, som råkar vara den mest framgångsrika skidskytt Sverige har haft senaste åren, låter jobbigt.

Men Elvira verkar inte lika brydd.

– Det är inte jobbigt, jag tar det med ro. Sen måste jag fortsätta vara mig själv.

Chanserna att mäta sig med OS-mästarsystern får hon titt som tätt, eftersom de efter många år i olika städer nu båda bor och tränar i Östersund.

Och passen tillsammans blir många.

Annons

– Ja, vi bor inte så långt ifrån varandra, så vi försöker träna mycket tillsammans. Det blir ju en speciell säsongsstart i år men jag tycker inte vi lider av det, vi har så bra förutsättningar här i Östersund. Förhoppningen är att vi ska kunna åka upp till Norrbotten nån gång i sommar och ta med några fler i laget och träna där uppe också.

Inga specifika mål

Frågan är nu hur Elvira Öberg ska kunna toppa Hannas andra år i seniorsammanhang. Det innehöll ju även ett OS-guld och det stora internationella genombrottet.

– Jag känner inte att jag behöver ha så specifika mål i år. Jag ska fortsätta utvecklas, så några konkreta placeringar eller medaljer är inget jag tänker på.

Och Elvira kan ju göra som hon brukar och snegla på vad Hanna gjort. Om vi ignorerar supersuccén i OS 2018, med ett guld och ett silver, så tog Hanna som bäst en 13:e-plats individuellt i världscupen 2017/2018.

– Jag ska höja min lägstanivå men även min högstanivå – det känns bra med ett år till av bra träning.

Vem vet, då kanske snart det blir Hanna som får börja kopiera Elviras meriter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons