Elmander segerskytt i tamt genrep

Förbundskaptenen Erik Hamrén ville ha ett formbesked inför VM-kvalet. Han fick nöja sig med att se vinnare.
Sport • Publicerad 6 september 2012
Foto: BjËrn Lindgren / SCANPIX

1–0 (0–0) mot Kina fick inte direkt ett glest besatt Olympia att göra vågen.

Hamrén använde Kina som sparring för att skaka av sig EM-fiaskot och 0–3 mot Brasilien. Han närde förstås en förhoppning att spela samman en elva full av självförtroende lagom till tisdagskvällens inledande VM-kval mot Kazakstan i Malmö.

Det var lite tillbaka till ruta ett, till tankarna inför EM-premiären mot Ukraina, när han valde sin startelva.

Rasmus Elm var tillbaka som defensiv mittfältare

Ola Toivonen som vänstermittfältare.

Mikael Lustig som vänsterback.

Av olika skäl var endast fyra spelare kvar på sina positioner från 2–0-segern mot Frankrike i Kiev: Andreas Isaksson, Jonas Olsson, Sebastian Larsson och Zlatan Ibrahimovic.

Lovande inledning

Det började som det var tänkt: rörelse, fart i passningarna, positionsförändringar, fantasi och bestämda avslut.

Johan Elmander var en hårsmån från friläge, sköt sedan mitt på Lin Gao men allra närmast ett tidigt mål var han sedan Zlatan Ibrahimovic prickat stolpen med ett högerskott från 20 meter. Returen kom emellertid så snabbt att Elmander inte hann få ordning på fötterna när bollen plötsligt dök upp.

José Antonio Camachos kineser hängde inte med i svängarna.

Markeringsspel?

Vad? Hur?

Camacho vevade med armarna och skrek, medveten om att besöket i Helsingborg kunde sluta i en svidande lektion.

Det gjorde det inte.

En halvlek för Zlatan

I stället för att skruva upp tempot ett snäpp till sjönk Sverige ned i kinesernas lunk och blev statiskt och förutsägbart.

Det tog en halvtimma att ta sig ur den. Då hade Lustig hunnit lämna planen skadad och ersatts av Adam Johansson. Rasmus Elm deltog oftare i offensiven. Ola Toivonen, Sebastian Larsson och Ibrahimovic fick möjligheter att spräcka nollan före pausen men ingen lyckades.

Ibrahimovic klev av i halvtid. Albin Ekdal kom in som defensiv mittfältare, Elm tog klivet ut till vänster och Toivonen tog Ibrahimovics plats som tillbakadragen anfallare.

Där han kan, vill och rimligen bör spela om han ska vara med.

Utdelningen kom bums, redan dryga minuten efter pausen.

Elmander sprang mellan mittbackarna, passningen från Toivonen satt på foten och Elmander placerade in ledningsmålet, hans 17:e i 66:e landskampen. Elmander lämnade över till Marcus Berg med 17 minuter kvar.

Inhopparen Samuel Holmén var nära 2–0 i slutet men sköt i stolpen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.