Eller – i hetluften för att stanna

Efter en säsong i BHC är det bara elitserien som gäller för Lars Eller.
Sport • Publicerad 15 september 2008
Foto: Bengt Lagerstedt

I år ska den danska dynamiten explodera.

– Jag är redo. Nu är jag där jag ska vara.

Den danske 19-åringen sitter i Frölundas lunchrestaurang vid Scandinavium. Som alltid väntar varm färdig mat på honom efter varje pass på isen.

Eller småpratar lite med lagkamraten Joakim Andersson medan han äter upp det sista på tallriken.

Han verkar sitta tryggt där, på en stol under Frölundaemblemet på väggen.

Efter en säsong av pendlande till Borås och BHC har Eller tagit plats vid Frölundas bord.

Trots den tuffa konkurrensen och trots hans låga ålder.

Han är inte här för att se och lära längre.

– Jag trivdes bra i BHC, spelet där har gett mig grunderna. Men enda sedan jag kom till Sverige för tre år sedan har det här varit mitt mål. Att vara här. Och nu är jag det. Det känns väldigt skönt.

Toppmatch direkt

I dag börjar allvaret. Efter en försäsong av hårt slit i gymet i Scandinaviums inre och otaliga pass på isen släpper domaren klockan 19.30 ner pucken och startar årets elitserie.

HV71–Frölunda i Kinnarps arena.

Med Lars Eller i rinken.

– Jag har fått spela mycket i träningsmatcherna och jag både tror och hoppas jag spelat till mig en ordinarie plats. Det känns som att jag tagit ett extra steg det här året. Jag åker mer skridskor och är mer intensiv och aggressiv.

Med sig på det rödgröna äventyret han danske kamraten Philip Larsen och Joakim Andersson. Spelare som gjort Eller sällskap i BHC:s dräkt.

Har fått chansen

Tränare Ulf Dahlén har låtit de unga spelarna ta plats i träningsmatcherna och det verkar nu som att de tre BHC-bekantingarna är på fast mark i A-truppen.

– Kent Norberg (sportchef i Frölunda) hade nog en idé om vad jag skulle användas till när han skrev kontrakt med mig. Annars vore jag inte här.

Vad är planerna för dig?

– Det får du fråga honom om, säger han och ler.

– Min är i alla fall att få spela så mycket som möjligt, fortsätter han sedan.

Den 185 centimeter långe blonde dansken ger ett lite blygt med stabilt intryck. Han vet vad han vill.

– Jag är stolt över att spela med det här gänget. Det här är nog det svåraste laget i Sverige i år att ta en ordinarie plats i. Samtidigt kan man inte vara nöjd nu.

Nej, varför skulle han det?

Förra året flyttades han över och spelade sju matcher med Frölunda i eliserieslutspelet, efter att han hunnit med 19 matcher i BHC.

I år är han med från början i Göteborg. Och kanske tar han redan nästa år ytterligare ett steg.

Tillhör St Louis

Eller blev nämligen draftad av St Louis förra sommaren. I första rundan. Han gick som nummer 13 av världens alla hockeytalanger och blev därmed den högst draftade dansken någonsin.

I somras fick han också kontrakt med St Louis – men är utlånad till Frölunda.

– Jag är medveten om att jag ska över till NHL någon gång. Och jag måste börja förbereda mig. Men just nu är allt fokus på Frölunda.

Det behövs. Nu ligger 55 omgångar ren elitserie framför honom. Och allt börjar med ett möte med de regerande svenska mästarna.

Ishockey göteborg

Marie Thomasson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.