Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elfsborgstalangen nära att lämna Elfsborg – för ryska storklubben

Ryska storklubben CSKA Moskva är nära att värva Elfsborgs forwardstalang Alibek Aliev – till sitt A-lag. BT kan avslöja att klubbarna förhandlar. "Jag hoppas att det blir klart vilken dag som helst", säger 18-åringen till BT.
Alibek Aliev i en duell under Elfsborgs SM-final mot Malmö FF i U17-slutspelet hösten 2012.
Alibek Aliev i en duell under Elfsborgs SM-final mot Malmö FF i U17-slutspelet hösten 2012.
Foto: Anton Hedberg/BT-arkiv

Bakgrunden är att Rysslandsfödde Aliev har dubbelt medborgarskap, vilket fött CSKA Moskvas intresse.

– De behöver ha ett visst antal ryska spelare i sin trupp, och med tanke på hur den ekonomiska situationen ser ut letar de unga spelare som de tror på, i stället för att värva dyrt. Jag räknas som ryss och kan dessutom språket, så det underlättar för alla, säger Alibek Aliev.

Den ryska storklubben, som spelade i samma Champions League-grupp som Bayern München, Manchester City och Roma under hösten, intensifierade sitt intresse för Elfsborgsanfallaren efter dennes landslagsinsatser med det svenska P18-landslaget i oktober. Senare kom ett konkret bud till Elfsborg.

– Det handlar om ett A-lagskontrakt och jag hoppas att det blir klart vilken dag som helst. Då ska jag till Spanien på ett två månader långt träningsläger. Det är för kallt för att träna fotboll i Ryssland just nu, säger Aliev.

I CSKA Moskva spelar landslagsmittfältaren Pontus Wernbloom. Även Häcken-anfallaren Carlos Strandberg är enligt Aftonbladet aktuell för klubben.

För knappt tre år sedan värvades Aliev till Elfsborg från Vänersborg, där han bott sedan flytten från Ryssland vid fem års ålder. Efter ankomsten till Elfsborg har den målfarlige och storvuxne anfallaren gjort bra ifrån sig. Inför den kommande säsongen erbjöds han först ett lärlingskontrakt i A-laget.

– När jag sa att jag är intresserad av att tacka ja till CSKA Moskvas förslag kallades jag till ett möte där jag i stället erbjöds ett riktigt A-lagskontrakt i Elfsborg. Jag funderade en tid men kände ändå att det här är en för bra chans för att inte ta. Jag har bestämt mig för att jag vill till Ryssland, säger Aliev.

Aliev har ett ungdomskontrakt som löper över vårsäsongen.

– Kommer inte Elfsborg och CSKA Moskva överens nu blir jag kontraktslös i sommar, så jag hoppas att det löser sig nu.

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson bekräftar att diskussioner förs med den ryska storklubben.

– Vi ser stor potential i Alibek och hade helst sett att han stannar. Samtidigt förstår man vilken chans och möjlighet det här är för honom, och att det lockar. Vi är inte överens med CSKA än, men för vettiga diskussioner och det lär nog ge sig de inom den närmaste tiden vart det här tar vägen, säger Andreasson.

ALIBEK ALIEV
Född: 16 augusti 1996 (18 år).
Bor: Borås och Vänersborg.
Gör: Studerar tredje året vid Sven Erikson-gymnasiet i Borås, samt spelar fotboll i Elfsborg.
Position: Anfallare.
Aktuell som: Kan lämna Elfsborg för ryska storklubben CSKA Moskva.

Läs mer