Annons

Elfsborg: "Är ju inte så att man jublar"

Åtvidabergs Mohammed Abubakari avgjorde den allsvenska premiären mot Elfsborg – men saknade uppehålls- och arbetstillstånd.
Sport • Publicerad 24 april 2014

Nu kan Åtvidaberg straffas med retroaktiv 0–3-förlust – vilket skulle föra upp Elfsborg i delad allsvensk ledning.

Fotbollskanalen.se avslöjade i går att Åtvidaberg FF:s ghananske mittfältare Mohammed Abubakari, som spelat 90 minuter i samtliga fem Åtvidabergsmatcher den här säsongen, saknar såväl uppehålls- som arbetstillstånd. Det samma gäller landsmannen Emmanuel Dogbe, som satt på bänken under hela matchen mot Elfsborg.

Annons

– Det tillståndet som båda två har haft har löpt ut och man har inte ansökt om något nytt. Det betyder att ingen av dem får lov att spela matcher, säger Migrationsverkets pressinformatör Guna Graufelds till fotbollskanalen.se.

Abubakaris tillstånd gick ut den 30 november 2013 och Dogbes löpte ut den 15 mars i år. Den förstnämnde har spelat en direkt avgörande roll i två av Åtvidabergs matcher hittills. Mot Elfsborg gjorde han lagets andra mål i 2–1-segern – och i matchen därpå, 2–2 borta mot Kalmar, inledde han målskyttet.

Nu riskerar Åtvidaberg att bli av med sina åtta inspelade poäng, och att tilldömas 0–3-förluster (bortsett från mot IFK Göteborg, som slutade med 0–5-förlust). Det menar Gerhard Sager, ordförande i Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté.

– I ett normalfall om du spelar med obehöriga spelare så förlorar du poängen från alla matcher som spelaren har spelat i, men det kan finnas omständigheter att en spelare har spelat obehörigt. Det kan vara ett administrativt fel av föreningen eller andra särskilda skäl för att spelaren inte ska förklaras som obehörig och som kan göra att klubben kan få en straffavgift i stället för poängavdrag, säger Sager till fotbollskanalen.se.

För Elfsborgs del skulle en 3–0-seger i stället för 2–1-förlust borta mot Åtvidaberg innebära att laget går upp i delad serieledning med Malmö FF på 13 poäng.

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson säger:

– Jag är inte helt uppdaterad kring vad som har hänt, men det finns ett regelverk som gäller. Vi lägger ingen kraft på det här, utan det sköts av förbundet.

Hur känns det att kunna få tre förlorade poäng?

– Det är ju inte så att man jublar. Det är tråkigt för Åtvidaberg om de har gjort något olyckligt misstag. Jag känner Mats (Karlsson, sportchef) väl och att det här skulle bli till någon fördel för oss har jag inte tänkt på, egentligen. Men som sagt, det finns ett regelverk. Och det här är ju inte första gången det här sker.

2004 saknade Malmö FF:s brassestjärna Afonso Alves arbetstillstånd, men hade speltillstånd. 2009 spelade Wanderson i Gais utan uppehålls- och arbetstillstånd. Gais friades då, eftersom det från Migrationsverkets håll ansågs att Wanderson hade tillstånd från det att ansökan skickats in.

Annons

Ingen anmälan fanns i går mot Åtvidaberg, men disciplinnämnden på förbundet kan själv ta upp ärendet. Om klubben fälls i en match blir det förlust i alla fem, enligt TT.

Klubbens sportchef Mats Karlsson bekräftade i går att fotbollskanalen.se:s uppgifter är korrekta.

– Vi har gjort ett administrativt fel. Det är personen själv som ska söka tillstånd, men jag vill inte skylla ifrån mig, säger Karlsson till TT.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons