Annons

Efterlängtat VM-brons för Lindström

Genombrottsman 2012. Räddare av den svenska skidskyttehedern 2013.
Sport • Publicerad 14 februari 2013
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

– Vilken lättnad både för laget och för mig, sade Fredrik Lindström efter sitt VM-brons och Sveriges första pallplacering i vinter.

På presskonferensen inför distansloppet sade Fredrik Lindström till TT att han rankade distansloppet som sin "sämsta chans" i VM.

Annons

Drygt ett dygn, 20 kilometer och fyra skjutningar senare hade den 23-årige Östersundsbon överträffat sig själv genom att komma trea, knappt 34 sekunder efter vinnaren Martin Fourcade, Frankrike.

– Det var kanske inte det här loppet jag hade trott att det skulle hända. Men jag visste att chanserna fanns med gott skytte, sade Lindström, som stannade på en bom, i det sista stående skyttet.

– Jag ser det inte som att jag bommade ett skott och förlorade ett guld. Det var en stor vinst.

Kaos efter målgång

När Lindström nådde målet på Vysocina Arena i Nove Mesto var fortfarande tre fjärdedelar av åkarna ute på banan, så det blev en nervös väntan för svensken. När allt var över, när det var klart att Fourcade och amerikanen Tim Burke var de enda som trängde sig före i resultatlistan, började det stora kaoset.

Lindström slussades fram och tillbaka i den mixade zonen, in och ut ur det så kallade medaljrummet innan han genomförde den obligatoriska medaljfotograferingen i presscentret.

Och det var fotografen där som fällde kommentaren som kanske bäst sammanfattar läget: "The swedes are back in town!".

"Haft chanser"

Före torsdagen saknade det tidigare så framgångsrika svenska laget både VM-medalj och en pallplacering i världscupen i vinter.

– Vi har haft chanser och varit nära så många gånger. För min del har jag satt mig i så många lägen att jag hela tiden vågat tro på mig själv ändå.

Annons

VM-bronset är Lindströms andra i karriären. Det första kom i masstarten i Ruhpolding förra året.

– Jag gör mitt livs distanslopp. Det känns verkligen speciellt, sade Lindström och påminde sig om att det inträffade på Alla hjärtans dag.

Har du uppvaktat din fru?

– Jag skickade ett grattis på sms. Men en medalj är bättre!

Bakom Lindström gjorde Björn Ferry ett nytt starkt lopp och kom femma. Carl Johan Bergman blev 35:a, medan Christofer Eriksson tappade en skida och slutade 66:a. Mycket talar för att dessa fyra kör stafetten på lördag – och ordnar en ny svensk medalj?

– Vi ska känna ett gott självförtroende inför stafetten. Det är också en bra chans, sade Lindström.

Norges VM-kung Emil Hegle Svendsen – tre guld hittills – kom inte till start på grund av en förkylning. Då tog Martin Fourcade ett efterlängtat guld att lägga till de tre silver han tagit tidigare under mästerskapet.

Fredrik Lindström

Född: 24 juli 1989 i Örnsköldsvik.

Bor: Östersund.

Klubb: Anundsjö.

Familj: Fru, mamma, pappa och två systrar.

Meriter, VM: Brons i distans i Nove Mesto 2013. Brons i masstart i tyska Ruhpolding 2012.

Meriter, världscup: Två världscupsegrar (sprint och mix-stafett), en tredjeplats i sprint.

Källa: flindstrom.se.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons