Annons

Efter kritiken – nya världscupgrenen stryks

Internationella skidskytteförbundet (IBU) viker sig för åkarkritiken.
Nya disciplinen supersprint stryks från världscupprogrammet.
"Det är viktigt att den får prövas ordentligt på lägre nivå först", skriver Sebastian Samuelsson i ett sms.
Skidskytte • Publicerad 14 juli 2020
Sebastian Samuelsson har varit kritisk till supersprinten. Nu plockas den bort från världscupkalendern. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson har varit kritisk till supersprinten. Nu plockas den bort från världscupkalendern. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Supersprinten skulle debuterat på programmet i världscupfinalen i Holmenkollen i mars. Men efter påtryckningar från åkarnas kommitté har man kommit fram till att reglerna för grenen behöver justeras.

"Som en konsekvens av det behöver vi genomföra flera tester i IBU-cupen (nivån under världscupen) innan vi presenterar grenen på den största scenen", skriver IBU på Twitter.

Samuelsson kritisk

Annons

Supersprinten byts ut mot jaktstart, och därtill ska det köras sprint och masstart.

Svenske OS-guldmedaljören Sebastian Samuelsson, som varit kritisk till att införandet av en ny gren sker så sent in på tävlingssäsongen, välkomnar IBU:s beslut.

"Jag tycker att det är bra att IBU väljer att testa den här tävlingsformen mer på IBU-cupen innan disciplinen får så stor betydelse i en världscupfinal. Jag är säker på att vi kommer att få se den i världscupen, men det är viktigt att tävlingen får prövas ordentligt på lägre nivå först", skriver Samuelsson i ett sms till TT.

"Tagit stora kliv"

Att åkarna fått gehör för sina åsikter ser Samuelsson som viktigt.

"IBU har tagit ett stort kliv de senaste åren, ifrån att ha varit ett förbund där de aktiva haft lite inflytande till att vara ett förbund som ligger i framkant internationellt när det gäller att lyssna på de aktiva och jobba med bra ledarskap och fair-play-frågor", skriver han.

Den nya grenen avgörs, enligt tidigare bestämmelser, på en bana som är en kilometer lång. 30 åkare tar sig vidare från kvalet och startar sedan samtidigt i finalen där fyra skjutningar och fem varv ska avverkas.

Världscupen är tänkt att starta i finska Kontiolax i slutet av november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons