Annons

Duplantis tuffa sommar: "Inte redo"

Om en månad drar den korta och intensiva tävlingssäsongen i gång på allvar för Armand Duplantis – åtta tävlingar på 34 dagar.
Friidrott • Publicerad 14 juli 2020
Årets Victoriapristagare Armand Duplantis tillsammans med kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten i Borgsholms slottsruin i samband med kronprinsessans födelsedag.
Årets Victoriapristagare Armand Duplantis tillsammans med kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten i Borgsholms slottsruin i samband med kronprinsessans födelsedag.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Armand Duplantis under golfrundan med prins Daniel.
Armand Duplantis under golfrundan med prins Daniel.Foto: Mikael Fritzon/TT

Han är på plats på Öland för att ta emot Victoriapriset, tidigare Victoriastipendiet, av kronprinsessan Victoria – den ärofyllda utmärkelsen som delats ut till svenska idrottsstjärnor sedan 1979.

– Det är helt galet faktiskt, det är svårt att sätta ord på den position som jag är i nu. Jag är tacksam, säger Duplantis till TT.

Annons

– Hade du frågat mig för sex år sedan om jag skulle vara där jag är i dag hade jag inte kunnat ana det. Jag har alltid trott att jag kan bli den bästa stavhopparen i världen, men jag hade inte en aning om vad det skulle innebära att vara det.

"Det suger"

Han får priset för att i februari ha satt världsrekord två gånger om. Efter inomhussäsongen slogs alla planer och målsättningar för året i kras på grund av coronapandemin. Efter tre månaders karantän i föräldrahemmet i Lafayette i Louisiana kunde 20-åringen åka till Sverige och Uppsala för att inleda utomhussäsongen med träning och lite tävlande.

I stället för att vara i Japan för de sista förberedelserna inför OS, befinner sig svensk-amerikanen nu på Öland.

– Det suger, jag hade älskat att tävla där nu. Jag hade en bra chans att göra något bra där, men varför ska jag inte vara lika bra nästa år som jag är nu?, säger han om OS som skjutits upp till nästa år.

Inför prisutdelningen hade Duplantis spelat golf med prins Daniel. Golf var något som Duplantis började med i våras.

– Efter att jag slog världsrekord och coronapandemin kom var det skönt att komma bort från allt. Så jag och mina vänner började spela lite hemma i Louisiana. Sedan har jag fortsatt här i Uppsala. Det är skönt att bara fokusera på nästa slag. Det är härligt att lära sig något nytt och försöka utvecklas, säger han.

Mamma tränare i sommar

Det har hittills blivit tre stavhoppstävlingar i sommar för "Mondo", som högst 5,94 på Ullevi i Göteborg. Nu dröjer det till den 14 augusti och den internationella galan i Monaco. Därefter blir det ytterligare sju tävlingar på en dryg månad.

– Just nu är jag inte redo för tävlande, men kommer att vara förberedd när tiden är inne. Jag har drygt tre veckor på mig och då kommer jag att vara förberedd, säger Duplantis som efter träningsledigheten under dagarna på Öland åker tillbaka till Uppsala för att inleda uppladdningen för den korta men intensiva tävlingssäsongen.

Hemma i USA är det pappa Greg som är hans tränare. Under sommaren i Sverige är det mamma Helena som sköter träningsupplägget och följer med på tävlingarna, tillsammans med lillasyster Johanna. Någon annan svensk tränare vill han inte ha.

– Hon (Helena) tog mig till världsrekordet, så jag har inget att klaga på.

Fakta: Senaste vinnarna av Victoriapriset

2020: Armand Duplantis, stavhopp

2019: Hanna Öberg, skidskytte

2018: Stina Nilsson, längdskidor

2017: Jenny Rissveds, cykling

2016: Henrik Lundqvist, ishockey

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Sveriges herr- och damstafettlag, längdskidor

2013: Johan Olsson, längskidor

2012: Anette Norberg, curling

2011: Daniel och Henrik Sedin, ishockey

2010: Charlotte Kalla, längdskidor.

Fakta: Senaste vinnarna av Victoriapriset

14 augusti: Int tävling i Monaco.

16 augusti: SM i Uppsala.

23 augusti: Diamond League i Stockholm.

2 september: Diamond League i Lausanne.

4 september: Diamond League i Bryssel

6 september: Finnkampen i Tammerfors.

13 september: Diamond League i Berlin

17 september: Diamond League i Rom.

Källa: Radiosporten/TT.

Fakta: Senaste vinnarna av Victoriapriset

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (20 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, utanför Baton Rouge, i Louisiana och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter (urval): Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter. VM-silver 2019, EM-guld 2018, U20-VM-guld 2018.

Aktuell: Stavhoppsstjärna som på tisdagen tog emot Victoriapriset på Öland efter sina världsrekord.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons