Häcken i serietopp efter galen slutminut

Häcken fick målvakten Peter Abrahamsson utvisad och såg ut att tappa segern hemma mot Sirius.
Trots att bortalaget gjorde 3–3 på stopptid vann Häcken med 4–3 efter ett ytterligare mål på stopptid som tog laget upp i serieledning.
Fotboll • Publicerad 28 maj 2022
Häckens Alexander Jeremejeff satte sitt tionde allsvenska mål i år på Sirius målvakt Tommy Vaiho.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kalmar FF:s Douglas Bergqvist, mitten, var sist på bollen vid Mjällbys 1–0-mål i 1–1-matchen på Strandvallen.Foto: Johan Nilsson/TT

Det skiljde endast 67 sekunder mellan matchens två avslutande mål i den högdramatiska allsvenska fotbollsmatchen på Hisingen.

Sirius Christian Kouakou satte 3–3 med 94.47 på klockan och Häckens Even Hovland 4–3 efter 95.54 med matchens sista spark.

– Det var bara vanvettig glädje, säger den norske försvararen till Discovery+.

Häckens femte raka trepoängare innebar att laget totalt har 23 poäng på tio spelade seriematcher och lyfte förbi Hammarby, 20 poäng och en match mindre spelad, i den allsvenska tabelltoppen.

Stockholmslaget gästar bottenlaget Värnamo på söndagen och kan då passera Häcken på nytt vid seger tack vare bättre målskillnad.

"Långt att gå"

– Vi har fått en bra start. Vi har 20 matcher kvar och har långt att gå, men vi har lagt en god grund för resten av säsongen, säger Even Hovland.

Slutminuten var högdramatisk. Men det var inte så att matchen saknade underhållning före avslutningen.

Häcken fick en drömstart. Allsvenska skytteligaledaren Alexander Jeremejeff satte sitt tionde mål för säsongen i 13:e minuten och Oscar Uddenäs ökade på till 2–0 bara knappt fem minuter senare.

Uppsalalaget Sirius gav matchen syre med en snabb reducering genom Aron Bjarnason i 28:e minuten.

Handboll utanför straffområdet

Därefter fick Häcken målvakten Peter Abrahamsson utvisad i 55:e minuten. Abrahamsson fick rött kort efter att ha tagit bollen med handen utanför straffområdet och ersattes av andremålvakten Jonathan Rasheed. Därefter gjorde Sirius 2–2 efter att ett skott gått via Häckens Franklin Tebo Uchenna och in i mål.

Häckens Mikkel Rygaard såg ut att bli matchhjälte när han satte 3–2 i 86:e minuten. I stället avgjordes mötet med två mål på tilläggstid.

Dubbla självmål gav kryss

Två självmål resulterade i 1–1 mellan Mjällby och Kalmar FF på Strandvallen i Hällevik.

Kalmars Douglas Bergqvist var sist på bollen i samband med matchens första mål i 26:e minuten. Mittbacken fick ett motlägg mellan Mjällbyanfallaren Silans Nwankwo och Kalmarförsvararen Rasmus Sjöstedt på ena benet och bollen rullade in bakom KFF-keepern Ricardo Friedrich.

Det andra självmålet, i den 73 minuten, var dråpligare än det första. Bollen gick som en flipperkula mellan en Kalmarspelare och två Mjällbyspelare, varav Adam Ståhl var sist på bollen innan den gick in bakom Mjällbymålvakten Samuel Brolin och betydde 1–1.

Kalmar var närmast ett segermål på slutet. Men Samuel Brolins högra stolpe såg, i den 85:e minuten, till att även hemmalaget fick med sig en poäng i matchen.

– Man är väl ganska nöjd med en poäng efter andra halvlek. De har rätt så många lägen till att avgöra, säger Mjällbys mittfältare Jesper Gustavsson till Discovery+.

I en haltande tabell lyfte Kalmar, 16 poäng, upp förbi Djurgården till fjärde plats. Mjällby, 15 poäng, passerade Malmö FF upp på sjätte plats. Nu tar båda lagen sommaruppehåll i en månad.

– Just nu är man lite besviken över att man står här med ett poäng, säger Kalmars anfallare Oliver Berg till Discovery+.