Annons

Dubbla EM-guld – jubilerande Sjöström rörd

Simdrottningen Sarah Sjöström, 24 år, fixade det perfekta jubiléet.
Hon fick fira tioårigt guldjubileum med två fullträffar.
– Riktigt häftigt. Jag kände att det krävdes mycket för att hålla tårarna tillbaka på prispallen, sade en rörd Sjöström.
Simning • Publicerad 4 augusti 2018
Simstjärnan Sarah Sjöström tog dubbla EM-guld i Glasgow under lördagskvällen. På 100 fjäril och på 50 meter frisim. Här under medaljceremonin för den sistnämnda distansen.
Simstjärnan Sarah Sjöström tog dubbla EM-guld i Glasgow under lördagskvällen. På 100 fjäril och på 50 meter frisim. Här under medaljceremonin för den sistnämnda distansen.Foto: Christine Olsson/TT

"Super-Sarah" från Södertörn var redan innan en exceptionell idrottskvinna med en karriär kantad av guld och medaljer.

Lördagen den 4 augusti i Tollcross international swimming centre tog hon ytterligare ett kliv som särskiljer henne från de flesta andra idrottare.

Annons

Det var kvällen när hon firade tioårsjubileum i världstoppen. En hel simvärld kippade med andan då en 14-årig supertalang 2008 forsade fram och vann 100 meter fjäril.

Nu slog hon till igen. Och sedan på 50 meter fritt också.

På 100 meter fjäril med en utklassningsseger där segermarginalen till ryska tvåan Svetlana Tjimrova var 1.07. Sjöströms 56,13 var nytt årsbästa, 65 hundradelar över hennes eget världsrekord.

På 50 meter fritt blev det som väntat en riktig rysare. Sjöström vann med en hundradels marginal till danskan Pernille Blume. Sjöströms 23,74 var sju hundradelar över sitt eget världsrekord.

– Vad häftigt att man kan komma tillbaka tio år senare, jag är inte ens 25 år, och vara med på en sån här lång resa. Med både medgångar och motgångar, och sedan gå in och ladda om och köra 50 frisim. Det är jag riktigt stolt över, sade hon.

– Jag tror aldrig jag har simmat två individuella finaler samma kväll i långbana. Man måste fortsätta utmana sig hela tiden. Jag tänkte inför mästerskapet att det kanske blir lite för mycket, men när sommaren började komma och jag kände formen sitta lite bättre tänkte jag att det är nog inga problem.

Bara Therese Alshammar, som tagit mästerskapsguld på långbana med elva års mellanrum, har gjort något liknande i svensk simning.

I svensk idrott har legendarer som Ingemar Stenmark, Björn Borg och Anja Pärson haft långa och framgångsrika karriärer, men inte plockat mästerskapsguld med tio års mellanrum.

TT: Vad är du stoltast över med tio år i världstoppen?

– Att jag har tagit mig igenom motgångar och även när man fortsätter att utvecklas efter att det gått riktigt bra. Båda sakerna ska man lära sig att hantera. Det är lätt att stanna av när man kommit till en nivå. Nu blev det inga världsrekord i dag, det är ovanligt för mig, sade Sarah och skrattade.

Annons

Hon gjorde det ofta den här kvällen.

Som när hon fick frågan om hon simmar 100 meter fjäril om tio år:

– Jag tror absolut jag kan simma en ganska snabb 100 fjäril om tio år. Vi får se. Det kanske blir första gången någon vinner inom 20 år, haha.

Eftersom Sjöström har två vilodagar inför sina två avslutande grenar, 100 meter fritt och 50 meter fjäril, planerade hon ett litet firande.

– Absolut, jag ska nog unna mig att gå ut och käka. Man måste njuta hela tiden.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons