Annons

Russell i tårar efter första segern: "Mållös"

För första gången någonsin körde George Russell först över mållinjen i ett formel 1-lopp. Britten vann årets näst sista lopp med stallkamraten Lewis Hamilton som tvåa.
Bilsport • Publicerad 13 november 2022
George Russell och Lewis Hamilton kramar om varandra efter dubbelsegern.
George Russell och Lewis Hamilton kramar om varandra efter dubbelsegern.Foto: Marcelo Chello/AP/TT

Det har varit Red Bulls säsong med redan klara världsmästaren Max Verstappen i täten. För Mercedes har det varit ett tyngre år än vad stallet har vant sig vid – Lewis Hamilton och George Russell har haft svårt att på allvar göra upp om segrar.

Men till slut, i årets näst sista lopp, lossnade det med Russell som etta och Hamilton som tvåa.

Annons

– Etta och tvåa, det är otroligt. Det här är bara början, jag är så stolt över er alla, säger Russell i stallradion efter att ha kört först över mållinjen.

Startade i topp

Förutsättningarna för Mercedesdubbeln var bästa möjliga inför söndagens grand prix i Brasilien. De båda Mercedesförarna Russell och Hamilton startade som etta och tvåa.

För Russell, som aldrig tidigare vunnit ett formel 1-lopp, var det en perfekt start och han skapade sig snabbt en hyfsat betryggande ledning.

För Hamilton blev det en desto mer händelserik inledning.

Max Verstappen krokade ihop med Hamilton och båda tappade flera placeringar. Hamilton hamnade på åttonde plats medan Verstappen behövde ta sig in i depån och hamnade längst bak i fältet.

Verstappen bedömdes också ha orsakat kollisionen och fick ett tidsstraff på fem sekunder.

– Vart förväntar de sig att jag ska ta vägen? utropade Verstappen i stallradion.

I tårar

Hamilton skulle inte komma att påverkas alltför mycket av incidenten. Den sjufaldige världsmästaren kämpade upp sig i fältet och tog sig återigen upp till andra plats, vilket också blev placeringen när samtliga 71 varv var färdigkörda.

Där kunde han glädjas åt Mercedes första dubbelseger sedan säsongen 2020. George Russell körde ohotad in som etta över mållinjen. 24-åringen vann också lördagens sprint, men det här var hans första seger i ett formel 1-lopp.

Russell var väldigt känslosam och hade tårar i ögonen i segerintervjun efteråt.

Annons

– Jag är mållös, säger han innan han började tacka familj, flickvän och alla som har varit med honom under karriären.

– Listan är oändlig och jag kan inte tacka alla tillräckligt. Jag är så stolt, säger han.

Ferraris Carlos Sainz blev trea, följd av stallkamraten Charles Leclerc. Fernando Alonso, Alpine, blev femma.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons