Dramat kring Elfsborgsövergången: ”Låg nästan naken på en okänd persons soffa”

Fotboll Artikeln publicerades
Sivert Heltne Nilsen är gäst i BT Fotbolls senaste avsnitt. Elfsborgs norske mittfältare berättar där för Oskar Pålsson och Fabian Andersson om dramat och kaoset kring övergången till Boråsklubben kvällen den 13 augusti.
Foto: Ceasar Segergren
Sivert Heltne Nilsen är gäst i BT Fotbolls senaste avsnitt. Elfsborgs norske mittfältare berättar där för Oskar Pålsson och Fabian Andersson om dramat och kaoset kring övergången till Boråsklubben kvällen den 13 augusti.

LYSSNA HÄR:

Sivert Heltne Nilsens övergång till Elfsborg var bara tre minuter från att spricka.

I podcasten BT Fotboll berättar norrmannen med egna ord om den dramatiska kvällen – innehållande en elektrisk sparkcykel, tåg från Köpenhamn och läkarundersökning i en liten Göteborgslägenhet.

– Jag trodde att ”Deadline day”-kaos bara är något man hör talas om, säger han.

I återstarten efter sommaruppehållet gästas BT:s fotbollspodcast av Elfsborgs norska mittfältare Sivert Heltne Nilsen, som 13 augusti blev klar för Boråsklubben – mot alla odds.

– Agenten som var med sa ”det här går inte, aldrig i livet, det är bara att ge upp”, men 23.57 var allt klart, trodde vi. Senare hörde jag att pengarna förts över 23.59 – så det var minsta möjliga marginal.

I avsnittet berättar 27-åringen om hur han fick vända i entrén till FC Köpenhamns Champions League-kvalmatch och i stället stressa mot Göteborg – för att där, sent på kvällen, läkarundersökas i en liten lägenhet som tillhör Elfsborgsläkaren Matilda Lundblads väninna.

– Det var speciella förhållanden, kan man säga. Jag låg nästan naken på en okänd persons soffa, och det var fullt med folk där – och jag kände ingen, säger Heltne Nilsen.

Han berättar också om sitt genombrott i Norge, med skrällartat cupguld, hur det var att ha pappa Lars Arne Nilsen som tränare i Brann, vad han tycker om Lars Lagerbäck som norsk förbundskapten – och varför han tycker att Jesper Karlsson har utmärkt sig mest under sina veckor i Borås.

Fakta

BT Fotboll – så här lyssnar du

Du kan lyssna i spelaren i den här artikeln (högst upp och längst ned), eller söka upp BT Fotboll via iTunes, Acast eller Spotify. Via de tre tjänsterna kan du dessutom lyssna på tidigare avsnitt samt gratisprenumerera på att få notifieringar när det släpps nya avsnitt.

Podden drivs av BT:s fotbollskrönikör Oskar Pålsson och reportern Fabian Andersson och startades i mars 2019. Bland tidigare gäster finns Stefan Andreasson, Sara Persson och Peter Wettergren.

Visa mer...

Sedan mittfältarens ankomst till Elfsborg har han varit med i tre allsvenska matcher – och ännu inte förlorat någon. Två segrar och ett kryss är facit inför måndagens återstart borta mot AFC Eskilstuna efter landslagsuppehållet.

Foto: Ceasar Segergren

På sin korta tid i Elfsborg har norrmannen gjort sig känd som en verbal ledare som gormar, skäller, pratar och gestikulerar vilt – en helt annan stil än den han har utanför planen.

– Det är märkligt att jag är så annorlunda på planen, men jag tror att det grundar sig i en vinnarinstinkt som min far har byggt upp. Vi tävlade om allt, jag förlorade ofta och då blev jag grinig. Jag vill påverka allt jag kan för att vi ska vinna när det väl är träning eller match.

Heltne Nilsen har kontrakt över säsongen 2023 – längst av alla i Elfsborgs trupp.

– Jag känner att det sitter en vinnarkultur i väggarna, nu måste vi bara få fram den igen, och jag vill hjälpa till att bygga vidare på det. Elfsborg är en klubb med traditioner, intresset på stan är ganska stort – och jag hoppas att vi kan kämpa högre upp i tabellen snart, kanske nästa år. Allt är professionellt här och det är en god utvecklingsmiljö, hävdar han.

I slutet av intervjun vill norrmannen själv ta upp ett ämne:

– Karantänsystemet i svensk fotboll, för gula kort, tycker jag är konstigt. Att bli avstängd var tredje kort gör att man måste spela så försiktigt, och det tror jag inte gynnar fotbollen. De som kommer för att titta på matcherna vill se engagemang och att vi går ”all in”, men då kan man inte bli avstängd så ofta. I Premier League spelas bara åtta fler matcher per säsong, men du blir avstängd först efter fem varningar – och har du inte fem vid jul så börjar du om på noll igen. Det skapar helt andra förutsättningar för fysiskt spel. Det är så klart samma sport, men man påverkas väldigt annorlunda.

När han informeras om att Elfsborg ådragit sig klart flest varningar av alla allsvenska lag den här säsongen konstaterar han:

– Då är det nog dålig tajming av mig, att karantänregeln borde ändras just när Elfsborg är värst. Jag får återkomma längre fram...

Fakta

Sivert Heltne Nilsen

Ålder: 27 år.

Kommer från: Bergen, Norge.

Kontrakt med Elfsborg: Över säsongen 2023.

Position: Defensiv mittfältare.

Tröjnummer: 33.

Tidigare klubbar: IL Hödd, Vålerenga (2014–15), SK Brann (2015–18), AC Horsens (2018–19), IF Elfsborg 2019–.

Visa mer...

LYSSNA HÄR:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.