Dopningsjägarna hoppas på svar

Lance Armstrong har erkänt dopning. Men nu väntar alla på ett heltäckande svar på hur det var möjligt att inte åka fast.
Sport • Publicerad 18 januari 2013

– Förhoppningen är att han ska hjälpa till att reda ut det, säger Ulf Näslund, antidopningsvarig i Cykelförbundet.

I intervjun med Oprah Winfrey berättade inte Armstrong några detaljer, men sade i alla fall att det förr var lättare att komma undan eftersom det inte gjordes några oannonserade dopningskontroller, att det enbart var kontroller i samband med tävlingar.

Ulf Näslund säger att det under lång tid inte fanns några metoder för att spåra bloddopningsmedlet epo. Och de som dopade sig var också så förslagna att de använde mikronivåer av dopningspreparat.

– Tyler Hamilton (tidigare lagkompis till Armstrong) skrev i sin bok att de tog små, små doser på kvällen som var borta på morgonen. Och på natten får man inte bli testad.

Antidopningsexperten Arne Ljungqvist sade till TT i veckan att dopningen sitter djupt rotad i cykelsporten och blir svår att få bort.

– Men det kommer nya generationer cyklister som inte har den här skolningen att dopa sig. Och tidigare hade de som ville dopa sig stöd av sina lag. Det har de inte i dag då det är väldigt höga straff för dopning. Det blir besvärligare för cyklisterna då de inte har lagstödet, menar Näslund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.