Annons

Dopade och plågade hästen – stängs av i 20 år

Internationella ridsportförbundet sätter ned foten hårt i arbetet mot dopning och djurplågeri.
Under ridstöveln hamnar distansryttaren Abdul Aziz Bin Faisal al-Qasimi från Förenade arabemiraten.
Han stängs av i 20 år.
Ridsport • Publicerad 9 juni 2020
I ett uppmärksammat fall stängs en distansryttare av i 20 år. Personerna på bilden har inte med fallet att göra. Arkivbild.
I ett uppmärksammat fall stängs en distansryttare av i 20 år. Personerna på bilden har inte med fallet att göra. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det aktuella fallet har upprört ridsportvärlden.

Under en distanstävling i Fontainebleau, Frankrike, för fyra år sedan stupade hästen Castlebar Contraband, bröt benet och avlivades på plats. Obduktionen visade att hästen var dopad och att den utsatts för upprepad nervblockering.

Annons

Den öppna frakturen i skenbenet på höger framben visade sig vara en konsekvens av långvarig nervblockering. Det senare är en metod som innebär att hästen förlorar känseln och kan pressas ännu hårdare, något som ofta leder till svåra skador.

Svensk chefsveterinär vittnade

Internationella ridsportförbundets svenske chefsveterinär Göran Åkerström vittnade i målet mot Abdul Aziz Bin Faisal al-Qasimi. I ett pressmeddelande säger han att man även fann spår av det förbjudna preparatet xylazin hos Castlebar Contraband.

Medlet verkar sövande, muskelavslappnande och smärtstillande. Det mikrodoseras i syfte att sänka hjärtfrekvensen hos distanshästar.

"Den här typen av nervblockering och mikrodosering har varit känt sedan länge. Men detta var första fallet där man verkligen hade tung bevisning på nervblockering såväl som mikrodosering under själva ritten", skriver Göran Åkerström i ett pressmeddelande som tidningenridsport.se tagit del av.

Rekordlång avstängning

Abdul Aziz Bin Faisal al-Qasimi döms till två års avstängning för dopning och till 18 års avstängning för djurplågeri.

Det är den hittills längsta avstängningen för djurplågeri inom internationell ridsport.

Abdul Aziz Bin Faisal al-Qasimi får dessutom böter på motsvarande 167 000 kronor samt måste betala rättegångskostnader på cirka 143 000 kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons