Domare i Elfsborgsmatch inblandad i europeisk spelskandal

Domaren som dömde Elfsborg-Lazio-matchen i Borås har blivit avstängd av Uefa för misstänkt inblandning i den stora europeiska spelskandalen.
Sport • Publicerad 1 december 2009
Elfsborgs James Keene fick gult kort av domaren Oleg Oriekhov medan Lazios Cribari såg på under matchen Elfsborg-Lazio på Borås Arena.
Elfsborgs James Keene fick gult kort av domaren Oleg Oriekhov medan Lazios Cribari såg på under matchen Elfsborg-Lazio på Borås Arena.Foto: BJRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

I går blev den 42-årige ukrainske domaren Oleg Oriekhov avstängd efter att ha förhörts av Uefa:s antikorruptionsenhet i Schweiz.

Under förhöret ska Oriekhov, enligt Der Spiegel, ha erkänt att han hade kontakt med en av de utpekade ledarna för spelskandalen, som bland annat handlar om cirka 200 manipulerade fotbollsmatcher runtom i Europa. Den utpekade ledaren greps vid en landsomfattande tysk razzia i mitten av förra veckan.

Enligt uppgift undersöks även om det förekommit manipulation av tennis- och basketmatcher.

Oriekhov har dömt i följande matcher i Champions League och Europaligan:

Champions League (kval):

EB Streymur - APOEL NIkosia 0-2

Europaligan (kval):

FK Ventspils - SC Heerenveen 0-0

FC Basel - ZSKA Sofia 3-1

Europaligan:

FK Austria Wien - FK Vojvodina Novi Sad 4-2

IF Elfsborg - Lazio 1-0

Elfsborg-Lazio

Oriekhov dömde matchen Elfsborg-Lazio på Borås Arena den 27 augusti.

Elfsborg vann med 1-0 efter mål av denni Avdic i 69:e minuten.

Lazio gick trots det vidare med 3-1 totalt.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.