Annons

Djurgården förlängde segersvit i Göteborg

Tre straffar, ett rött kort och en upphämtning som nästan räckte till en poäng. Matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården var en händelserik historia.
Men det blev tre poäng till Djurgården – som därmed förlängde sin tunga segersvit mot Göteborgslaget.
Fotboll • Publicerad 12 juli 2020
Djurgården vann mot IFK Göteborg för åttonde gången i rad.
Djurgården vann mot IFK Göteborg för åttonde gången i rad.Foto: Adam Ihse/TT

Senast IFK Göteborg vann mot Djurgården var i maj 2016. Då stavades segerskyttarna Tobias Hysén och Gustav Engvall. Sedan dess har Djurgården vunnit sju raka matcher mellan lagen. Den här söndagen på Gamla Ullevi kom den åttonde när fjolårets mästarlag, efter viss möda, vann med 2–1.

– Det är bra men jag vet inte varför det blir sådana här rader. Det är inget vi pratat om över huvud taget, säger Djurgårdens tränare Kim Bergstrand om segersviten.

Annons

Djurgården, som haft en svajig säsongsinledning, klättrar därmed rejält i en haltande tabell och är nu på delad fjärde plats efter lagets tredje allsvenska seger.

– Det var en konstig match med tre straffar och en utvisning. Men försvarsmässigt var det ett stort steg framåt jämfört med Helsingborg senast och anfallsmässigt var det helt okej, säger Bergstrand.

Holmberg fixade straff

Det spelade ingen roll att IFK Göteborg, trots 120 spelminuter så sent som i torsdags, inledde piggast. För med en straff och ett rött kort emot sig innan matchen pågått ens en halvtimme är det svårt att vinna. Dessutom brände hemmalagets Giorgi Charaisjvili en straff kort efter Djurgårdens 2–0-mål.

Trots det gjorde hemmalaget ett bra försök – och var i slutändan nära att knipa en pinne.

Straffsumparen Charaisjvili var heller inte ensam om att ha en tung dag. Det hade även Jesper Tolinsson. IFK Göteborgs 17-årige mittback orsakade först en straff, som dock går att diskutera, när Kalle Holmberg gick ner i utkanten av straffområden.

– Det är en liten touch, säger Holmberg om situationen.

Fredrik Ulvestad rullade sedan säkert in den efterföljande straffen – mittfältarens femte mål i år.

17-åring utvisad

Och det var inte slut där för duon Holmberg/Tolinsson.

Som siste försvarare stod Tolinsson för en svag mottagning, tvingades riva ner Holmberg igen och fick syna det röda kortet i den 25:e minuten.

– Det är inte kul, jag var arg och besviken. Men det är bara att komma igen till nästa match, säger Tolinsson.

Annons

Knappt tio minuter senare stötte Holmberg in 2–0 på egen hand.

I den andra halvleken fick Göteborg på nytt en chans från straffpunkten. Den här gången gjorde Hosam Aiesh inga misstag utan kände sätta reduceringsmålet.

Norsk skytteligaledare

Efter målet satte hemmalaget press på Djurgården, som förra omgången tappade ett tvåmålsunderläge till oavgjort mot jumbolaget Helsingborg. Viss oro såg ut att infinna sig hos Djurgården också nu, inte minst när Aiesh var centimeter från att nå ett lågt inspel, men Stockholmslaget hängde till slut kvar i sin ledning.

– Vi tappar lite i andra och ger dem chanser. Vi har hyfsad koll men borde haft bättre, säger Fredrik Ulvestad.

Straffmålet innebär att norrmannen nu leder den allsvenska skytteligan.

– Ja, jag hörde det. Det är inte ofta en defensiv mittfältare gör det. Det är kul, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons