Annons

Discovery: "Ämnen som vi inte kommer blunda för"

Diplomatisk bojkott och coronaviruset. Det är inte bara idrott som varit på tapeten i diskussionen inför OS i Peking. Hur kommer Discovery hantera det i sina tv-sändningar?
OS • Publicerad 1 februari 2022
Människor har protesterat mot att olympiska spelen ska hållas i Peking.
Människor har protesterat mot att olympiska spelen ska hållas i Peking.Foto: Michael Sohn/AP/TT
Karin Frick kommer att programleda OS i Discoverys sändningar. Arkivbild.
Karin Frick kommer att programleda OS i Discoverys sändningar. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Kritiken mot att Kina arrangerar vinter-OS har varit stark ända sedan landet 2015 tilldelades spelen.

Kritiken handlar bland annat om förtrycket mot uigurerna i den autonoma regionen Xinjiang liksom om situationen i Hongkong och Taiwan.

Annons

Flera länder med USA i spetsen kommer bojkotta spelen diplomatiskt, och den svenska OS-truppen har uppmanats av Sveriges olympiska kommitté (SOK) att inte uttala sig politiskt i Kina under spelen.

Ingen nyhetskanal

Så hur kommer Discovery att förhålla sig till det här i sina tv-sändningar?

"Det här är ämnen som vi inte kommer blunda för och vi kommer att ta upp det i våra sändningar. Men vi är inte en nyhetskanal, vi sänder och bevakar de olympiska spelen", skriver Sanna Gollne, PR chef för Discovery+ och Discovery Networks Sweden, i ett mejl till TT.

"Precis som alla stora tv-bolag följer våra programledare, kommentatorer och experter redaktionella riktlinjer, och det finns inga restriktioner för hur de kommer bevaka spelen", skriver Sanna Gollne.

"Enormt evenemang"

Jonas Karlsson, programledare under OS, tycker att det finns många skäl att diskutera vart stora mästerskap som OS placeras.

– Det handlar inte bara om politik utan även om frågor som rör ekonomisk hållbarhet eller miljö. OS är ju ett enormt evenemang, säger Jonas Karlsson och fortsätter:

– Det här är frågor som alltid ska diskuteras och hållas levande.

TT: Har ni, likt idrottarna, fått råd om vad som bör och inte bör sägas?

– Jag kan bara svara för mig själv, jag har inte fått några förhållningsorder om vad som ska sägas. Det är i alla fall inget som nått mig, svarar Karlsson.

Förväntan på OS

Under Discoverys tv-sändningar kommer man bland andra se programledarna Karin Frick och Jonas Karlsson i tv-rutan.

Annons

TT: Vad ser ni mest fram emot?

– Allting egentligen, skulle jag säga. Hoppas vi får ett OS som, under dessa tider, kan kommas ihåg som nånting bra, säger Karin Frick.

– Förväntan är att det ska vara ett bra OS. Jag ser fram emot att det blir ett annorlunda OS. Sen är ju svenska framgångar alltid kul, det blir roligare att jobba, säger Jonas Karlsson.

Fakta: Så här sänder Discovery OS

Jonas Karlsson, programledare.

Vi kommer sända på Kanal 5 som huvudkanal. Där kommer vi visa det bästa av OS, framför allt ur svenska ögon. På Kanal 9 kommer vi visa saker som krockar med huvudsändningen. På Discovery+ sänder vi allt från OS, dessutom utan avbrott.

Karin Frick, programledare.

Ambitionen är att täcka spelen på allra bästa sätt. Det händer grejer under natten som behandlas på morgonen. Det är live idrott som pågår hela tiden. Höjdpunkter kommer vi också visa.

+ Klockan 02.00-17.00 sänds tävlingarna live.

+ Klockan 07.00-17.00 är OS-studion med programledarna Karin Frick och Jonas Karlsson öppen och här kompletteras och summeras livesändningarna.

+ Klockan 17.00-19.00 på Discovery+ och Kanal 5 visas dagens alla höjdpunkter och snackisar.

+ Klockan 19.00-21.00 sänds OS-kväll med Jessica Almenäs. Programmet gästas av många av våra största profiler som kommenterar de bästa ögonblicken från tävlingarna, de senaste spaningarna samt de historiska ögonblicken. Sportjournalisten Patrick Ekwall bjuder i programmet på personliga reflektioner, sin egen lista över stora och små händelser samt historiska ögonblick.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons