Det svänger om dansen igen

TV-succén Let’s Dance skapar dansfeber. Allt fler söker sig till danskurser.
Det behöver inte Fredrik Arvidsson och Linda Davidsson. VM-bronsmedaljörerna har dansat bugg ihop i 16 år.
Sport • Publicerad 10 februari 2008
Linda Davidsson och Fredrik Arvidsson
Linda Davidsson och Fredrik ArvidssonFoto: Anders Robertsson

Båda är tacksamma över de effekter som TV4s program haft. Dess enorma genomslagskraft har både Fredrik och Linda märkt av.

- Det har definitivt blivit coolare att dansa och så fort man säger att man är tävlingsdansare relaterar folk till Let’s dance, säger Fredrik.

Förutom det har dansen också blivit allmänt erkänd som sport.

Tidigare sågs dans mer som ett socialt umgänge och fritidsintresse än en sport för elitidrottare.

Ett exempel på den attityden ges av Linda.

- Jag hade en gymnastiklärare under skoltiden som vägrade ge mig MVG i idrott eftersom jag inte höll på med en ”riktig sport.”

Genom lättsam tv-underhållning har folket nu fått se hur mycket hård träning som ligger bakom ett framgångsrikt dansnummer.

- Man blir mer seriöst bemött nu. Folk fattar att vi tränar fyra-sex dagar i veckan. Att vi inte bara dansar utan bygger upp både styrka och kondition dessutom. Allt för helhetens skull, säger Linda.

Så vad får dansarna själva ut av programmet?

- Man får inspiration till allt möjligt. Till figurer, rörelser, låtar och kläder. Man upptäcker nya möjligheter.

Finns det nackdelar med programmet?

- Ja, medias letande efter kärleksintriger i Let’s dance spär på gamla fördomar att ett danspar även är ett par privat, suckar Linda.

- Alla tror att Fredrik och jag är ett par . Visst blir man tajta när man spenderar så mycket tid ihop och visst bygger man upp ett sorts förhållande men inte ett romantiskt sådant. Vi har blivit som syskon.

Fredrik fyller i:

- Folk tänker väl tillbaka på när man gick ut och dansade socialt för att leta make eller maka. Men så är det ju inte här.

Dansprogrammet producerar stora rubriker varje vecka såväl positiva som negativa. Både Fredrik och Linda tycker dock att all uppmärksamhet dansen kan få är bra.

- Till och med kritiken. Den sätter dansen på kartan. Sen var det väl lite pinsamt när Lasse Brandeby kunde gå vidare bara för att folk tyckte det var kul. För det var ju ingen bra dans. I år är det högre standard.

Fast Let’s dance är inte ensamt om att föra fram dansen påpekar Linda:

- Ett annat exempel som gjorde en dansare glad var när Andreas Berg och Jessica Lennartson fick sportspegelns pris på Idrottsgalan i Januari.

SVT har nämligen utökat sin dansbevakning och sände från förra årets dans-VM i Halmstad. Det var där Fredrik och Linda tog sitt brons. Prissumman för tredjeplatsen, 150 euro, är välkommen men inget man kan leva på.

-Nej det finns ju inga stora pengar att vinna och vi har inga egna sponsorer. Fast är man med i landslaget betalar dem för resor och boende vid stora mästerskap, berättar Fredrik.

Sina internationella framgångar tillskriver paret sin speciella dansstil.

- Vi har en stil som gillas av utländska domare. De fokuserar på något som kallas lead and follow och det är en av våra styrkor.Eva Fihn

Namn: Linda Davidsson

Ålder: 24

Bor: Egen lägenhet i Borås

Jobbar som : Frisör

Klubb : DK Buggie

Mål : VM-pallplats, SM-final

Favorit i Let’s dance: Tina Nordström

Namn: Fredrik Arvidsson

Ålder: 22

Bor: Egen lägenhet i Borås

Jobbar som: Rörläggare plus egen företagare.

Klubb: DK Buggie

Mål: SM-pall plats.

Favorit i Let’s dance: Har ingen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.