Det lutar åt City för Abbas

Abbas Hassan är nära Manchester.
Elfsborg, än så länge – långt ifrån.
Huvudpersonen bara skakar på huvudet och nyper sig i skinnet.
Sport • Publicerad 20 januari 2008
Abbas Hassan blir kollega med Svennis snart?
Abbas Hassan blir kollega med Svennis snart?Foto: BT/ARKIV
Abbas Hassan blir kollega med Svennis och Isaksson snart?
Abbas Hassan blir kollega med Svennis och Isaksson snart?Foto: Bengt Lagerstedt

Meterhöga vågor från väst slår in mot Skrea strand. Stormvinden har lagt sig. Ändå biter det rejält i kinderna på landets för närvarande mest omskrivna målvakt.

Abbas Hassan blickar ut över Kattegatt. Han kisar mot solnedgången. En flytt västerut, till ”Svennis” Manchester City kommer allt närmre.

– Jag tror de fixar det. Min känsla är att det väger mer för City än för Elfsborg just nu.

Ett uttalande som avfärdas av Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson.

– Abbas är en av landets mest lovande målvakter, klart att vi ska marknadsmässigt betalt då. Alla bud vi får ska värderas av Elfsborgs styrelse, men det vi fått av Manchester är inte ens nära, säger han.

Efter en hård första träningsvecka med Boråsklubben hälsar Hassan på hos familjen i födelsestaden Falkenberg. En tv-kväll och middag står på schemat och på måndag morgon styr bilen österut på riksväg 41 för en ny försäsongsvecka. Men träningarna hos gul-svart kan snart vara över. För det brådskar. Engelska transferfönstret stänger den 31 januari.

Den unge målvakten från Falkenberg hade i slutet av 2005 petat Johan Wiland, inför premiären guldåret 2006 skadade han sig och Wiland kom tillbaka som etta. Hassan fick inte spela en match och under fjolåret blev det bara spel i två av de 26 allsvenska omgångarna.

– Förra året fick jag inte samma förtroende. 2005 stod jag och Johan (Wiland) lika många matcher under försäsongen. 2007 stod jag bara två. Men jag förstår situationen. 2006 vann vi guld.

Då stod Wiland – för närvarande landslagsmålvakt. Men det biter inte på Abbas Hassan.

– När jag förhandlade om mitt kontrakt (skrev i december på i fyra år för Elfsborg) sa jag att jag inte nöjer mig med att sitta på bänken. I så fall går jag till sommaren.

Fast så länge verkar han inte behöva vänta. Om nu klubbarna kommer överens.

När fotbollssäsongen var över efter Elfsborgs äventyr i Uefa-cupen blev det Thailandsresa och väl hemma blev det omedelbart fyra dagars träning med Manchester City.

Som utbildning. Som förberedelse till Elfsborgs försäsong.

Fyra träningar, en halv match och fem dagar senare flög han hem med ett kontraktsförslag i fickan. Ett klart godkänt kontraktsförslag för en reservmålvakt.

– Det jag tjänar på en månad i Elfsborg får jag i veckan där.

Men det kommer också betyda att han tvingas slåss om målvaktspositionen med lagets uttalade etta, Joe Hart, danske Kasper Schmeichel och åtminstone än så länge – Andreas Isaksson.

Vad har City sagt till dig?

– Att det kommer att bli en eller två matcher i veckan med reservlaget. Att de ska jobba med mig ett år för att utveckla mig och att jag sen kan bli utlånad till en div I-klubb. Sen ska de ta mig tillbaka precis som de gjorde med Schmeichel.

Hur kunde det bli så här?

– Jag kan inte förstå det. Det har alltid varit min dröm att spela i utlandet och engelska ligan är ju världens bästa.

Och Elfsborg har knappast gjort sig känt för att stoppa sina spelares proffsdrömmar. Om bara övergångssumman är acceptabel.

Mörkret sänker sig över Falkenberg. Vågorna fortsätter att rulla in. Men solen verkar alltjämt skina över den bäste målvakt som staden fostrat.

Abbas Hassan

Ålder: 22 år.

Längd: 197 cm.

Bor: I lägenhet i Tullen

Familj: Sambo med Anna, mamma, pappa och syskon i Falkenberg.

Klubbar: Arvidstorps IK, IF Elfsborg.

Allsvenska matcher: 2007/2, 2006/0, 2005/8.

Landskamper: 2 U21, 1 J.

Aktuell: Som Elfsborgsmålvakt med kontraktsförslag från engelska Manchester City.

Martin Björklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.