Den helt frivillige golfaren

Jörgen Johansson ska satsa helhjärtat på golf. Nu ska hans handicap sänkas. Rejält.
Sport • Publicerad 29 september 2012
Foto: Anton Hedberg
Foto: Anton Hedberg
Foto: Anton Hedberg
Foto: Anton Hedberg
Foto: Anton Hedberg
Foto: Anton Hedberg
Foto: Anton Hedberg
Foto: Anton Hedberg
Foto: Anton Hedberg
Foto: Anton Hedberg

Dåliga resultat, ont om träningstid, kärleken till golf – och inspiration från BT:s Krister Persson.Så stavas bakgrunden till ett årslångt projekt som drar igång på måndag.

Förberedelserna har varit många.

Och långa.

Men nu är uppvärmningen nästan till ända. Det är snart dags att ta position i startblocken – redo att vänta på skottet som förkunnat att racet är igång.

På måndag smäller det. 1 oktober 2012 till 30 september 2013. Ett år.

Ögonen glöder på Jörgen Johansson.

– Många undrar vad jag är för en dåre. En blekfet 54-åring som tror att han ska bli golfproffs?

Men vi trycker på paus där. Backar bandet några år – och tar historien från början.

***

2007 har Jörgen Johansson spelat golf i nästan 20 år – utan att nå någon vidare nivå.

– Däromkring föddes väl den första idén, kring att få testa en helhjärtad satsning på golf. Man hör väldigt ofta: "Om jag bara hade haft tid att träna hade jag kunnat bli riktigt bra", och jag har själv sagt så många gånger. Men jag visste inte i vilken form och vilket forum jag skulle genomföra det, det var svårt att hitta något passande, säger Jörgen.

Han fortsatte att spela – och misslyckas. För två år sedan, 2010, lade han klubborna på hyllan.

– Det gick så dåligt, så jag bestämde mig för att skita i det. Jag mår inte bra när jag spelar så dåligt.

Men så, i vintras, fann Jörgen vad han hade letat efter.

– Jag följde som så många andra Krister Perssons blogg och artiklar kring att gå ner i vikt i BT ("Operation (Kr)isterbuk") och tyckte att det var väldigt bra. Då föddes idén till det här.

***

Tillbaka till nutiden.

Under våren och sommaren har Jörgen Johansson jobbat fram ett koncept som han tycker är hållbart. Responsen har varit god – och nu har han täckt upp med sponsorer för att under ett års tid vara tjänstledig och, med start i övermorgon, satsa helhjärtat på golfen.

– Responsen har varit fantastisk. Jag gick till fem större företag – och fick fem ja.

Han tror att anledningen till att det har varit genomgående positivt gensvar är enkel.

– Alla som har testat golf har någon gång tänkt den här tanken, men ingen har vad jag vet vågat testa. Nu lägger jag alla andra intressen åt sidan, ska träna någon form av golf varje dag, tävla så mycket jag kan, och se hur bra jag kan bli.

Dina mål?

– Mitt handicap ska sänkas, från 16 till 5. Dessutom ska jag slå mig in i Hulta GK:s H55-lag. De målen går egentligen hand i hand, för är jag inte nere på 5 i handicap kommer jag inte att platsa i laget.

Hulta GK är med i satsningen, och har gett Jörgen rätt att spela fria rundor under åren. Han får dessutom gratis lektioner.

Andra förmåner han har lyckats förhandla sig till är en bil under året, två golfresor till Turkiet respektive Spanien och ny golfutrustning.

Är det något du saknar?

– Nej, jag tycker att jag har allt, säger Jörgen, och slår därmed bort sin chans till blivande bortförklaringar.

– I början blir det viktigt att bygga upp kroppen, så att den inte blir chockad av det här. Det är jag igång med sedan någon vecka tillbaka. Under projektets tid vill jag träna något golfrelaterat varje dag.

Ser du några risker?

– Att gå sönder. I huvudet är jag fortfarande 19, säger 54-åringen.

Den allmänna reaktionen, har du funderat på den?

– Naturligtvis. Jag är övertygad om att varenda golfare i Sjuhärad blir nyfiken på hur det går. De flesta kommer att stötta mig, men på vissa kommer det att sticka i ögonen, men det är jag beredd på. Det blåser alltid på toppen.

***

Under det här året kommer Jörgen Johansson att blogga på bt.se.

– Det blir inget gull-gull. Jag ska skriva precis vad jag känner, och om ett träningspass känns för jävligt, så kommer jag att skriva det. Ibland kommer jag bara att vilja skita i allt, det är jag beredd på.

Vad talar för att du fullföljer projektet, då?

– Allt. Med tanke på vilket förtroende jag fått från företagen som hjälper mig, och hur gärna jag vill veta hur det här kommer att gå, kommer det inte att vara någon risk att jag bryter. Det här ska fullföljas. Skador är det enda som möjligtvis skulle kunna stoppa mig.

Det är hög tid att ta plats i startblocken.

Klara, färdiga...

På måndag smäller det.

Jörgen Johansson

Ålder: 54 år.

Bor: I Gesebol utanför Olsfors.

Familj: Gift med Marita. Sönerna Mathias och Niklas.

Arbetsplats: Rävgården, men är tjänstledig nu.

Nuvarande golfhandicap: 16.

Intressen utöver golf: Jakt, fiske och Borås HK. "Jag är mycket engagerad i BHK, och följer med spänning klubbens väg till allsvenskan."

Aktuell som: Drar igång ett ettårigt projekt på måndag, där han ska leva som en heltidsspelande golfspelare, med träning varje dag, många tävlingar och spel utomlands – för att se hur bra han kan bli.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.