De tar över Kretsloppet

Klubbarna får igenom sina önskemål.
Nu tar de över succétävlingen Kretsloppet.
Sport • Publicerad 26 oktober 2010

Borås Energi och Miljö kommer att finnas med som huvudman, men överlåter hela arrangemanget till IK Ymer, SOK Knallen och Korpen.

– Vi har fört väldiga diskussioner om tävlingen, säger Roger Hjelm på Korpen.

Det gäller att hitta rätt former för att klara ett sånt jätteevenemang.

Under de två inledande åren har eventbolaget Topline varit inblandat i loppet, bland annat med sponsorarrangemangen i Stadsparken.

– Vi har kanske inte all kompetens i klubbarna. Därför kan vi behöva köpa in vissa tjänster.

Roger Hjelm pekar på hur mycket jobb som fordras för att ro evenemanget i land:

– Inget är så arbetskrävande som ett stadslopp. Bara detta att förhandla med kommunen om en mängd detaljer. Och tänk på allt som kan gå snett, till exempel att en flaggvakt visar löparna fel väg...

Sådana skräck-scenarier finns med i skallen när folket i de styrande klubbarna går igenom detaljerna för Kretsloppet, som nästa år avgörs 17 september.

Två friidrottsföreningar plus Korpen Borås har funnits med i bilden från starten 2009. Aktuellt med fler?

– Ja, svarar Roger Hjelm. Vi talar om att koppla någon eller några klubbar till som kan hjälpa oss.

Borås Energi och Miljö är positiv till att lämna över arrangörskapet till idrotten. Såna vara tankarna redan från början. Då fastställdes att tävlingen skulle utvärderas efter två prövoår med inriktning på delegering.

Dock betonar marknadschefen Jonas Holmberg:

– Det är viktigt att Kretsloppet behåller sin tydliga miljöprägel. Sedan är det upp till klubbarna att hitta hållbara lösningar.

Beslut i frågan tas åttonde november men parterna har träffats och är i princip överens om huvuddragen. Således lär Topline kliva ur arrangemanget.

Den utvecklingen hälsas med tillfredsställelse av Korpen Göteborg, som tidigare hade motionsloppet Beda och Ada-trampet ihop med eventföretaget från Sjuhärad.

Den tävlingen krävde 350 ideella funktionärer och hölls 1992–2000, innan nedläggning blev nödvändig på grund av sjunkande intresse och sämre lönsamhet.

– Det var mycket gnissel om ekonomin och med facit i hand skulle vi arrangerat själva, säger Kent Meijer på Göteborgs-Korpen. Att klubbarna i Borås tar över Kretsloppet känns därför klokt.

De hoppas kunna öka årets deltagarantal på runt 4 000 starter. Plus förstås att få behålla en större del av den ekonomiska kakan som följer av loppet.

I år hamnade knappt ?200 000 kronor hos klubbarna, medan eventbolagets tjänster enligt avtal kostade 480 000 kronor.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.