Ex-polisen kritisk: "Varför står de utanför?"

Fotboll Artikeln publicerades

Kommenderingschef Mats Bergström är i stort sett nöjd med hur polisen hanterade AIK-matchen.

Men möter kritik av före detta insatschefen Jan-Olof Lillvik:

– Uniformerad polis behövs in på arenorna, säger Lillvik till BT.

Efter bengaler och bränder på läktarplats under möter mellan Elfsborg och AIK är Mats Bergström tydlig med att han ser allvarligt på det inträffade. Inte minst att det tycks röra sig om en ny sorts bengal.

– Vi har förmodligen samma typ i beslag och den tekniska utredningen får utvisa vad det rör sig om, men det verkar vara en kraftigare sort – någon sorts rökgranat, säger Bergström.

Han beskriver polisens arbete under matchdagen som mycket aktivt och pekar på att det varken inträffade några incidenter före eller efter matchen. Vad gäller de kritiska läktarröster som hört av sig till BT om polisens agerande under matchen säger han:

– Vår uppgift är att undvika en eskalering. Att mitt under en match gå in med en polisiär insats kan få förödande konsekvenser.

Kan du vara mer konkret?

– Hade vi gått in och slängt ut halva ståplatssektionen hade det kunnat sluta illa. Det värsta scenariot är våldsamt upplopp och vi måste värna tredje persons säkerhet.

Men Bergströms tankar möter motstånd av andra. Jan-Olof Lillvik är en av dem. Lillvik, numera pensionär, har tidigare jobbat inom polisen i 41 år och var insatschef på Ryavallen under åtta år.

– Då praktiserade vi en yttre och en inre polisiär styrka under speciella matcher. Vi hade uniformerad polis inne på arenan och på läktarplats bland supportrarna. Dels skapade det en trygghet och det är min fulla övertygelse att polisen, men sin blotta närvaro, också förebyggde och förhindrade brott och fick många att avbryta sina tilltänkta handlingar, säger Jan-Olof Lillvik.

Varför är det annorlunda i dag tror du?

– Jag har pratat med såväl Mats Bergström som Lena Matthijs och inte fått några givna svar. Polisen säger sig inte vilja vara provokativ och har, vad jag har förstått, medhåll från fotbollsklubbarna och fotbollförbundet. Men jag är övertygad om att det som hände på läktarplats i söndags inte hänt om man arbetat annorlunda. Varför ska runt hundra poliser stå utanför arenan, frågar sig Lillvik.

Mats Bergström understryker att säkerheten inne på arenan är Elfsborgs ansvar. Det är först när en brottslig händelse inträffar som polisen träder in.

– Det är lätt att ropa på hårdare tag, men vi måste agera ansvarsfullt och professionellt och väga in riskerna. Vi ska kunna vara distinkta och kraftfulla när det behövs men vi ska inte förvärra situationen i onödan. Var gränsen går är något vi diskuterar internt.

På en punkt ser Mats Bergström att man skulle ha kunnat agera annorlunda.

– Det var problem när bortasupportrarna skulle visiteras och där finns saker att utveckla när det gäller hur vi stöttar ordningsvakterna. Det blev ett väldigt tryck vid entrén och det skulle vi kunna avlasta mer. Samtidigt kan det orsaka förseningar och irritation i insläppet. I övrigt gick kommenderingen bra.