Annons

Därför ändrade sig Rubiales – övertalades att avgå

Aleksander Ceferin satte ner foten.
Uefa-chefen övertalade Luis Rubiales att avgå från sin post som ordförande för det spanska fotbollsförbundet – tre veckor efter att ha kysst Jennifer Hermoso på munnen.
Hotet om ett äventyrat VM-arrangemang blev till sist avgörande.
Fotboll • Publicerad 11 september 2023
Både Luis Rubiales, till vänster, och Jorge Vilda, till höger, har förlorat sina jobb. Arkivbild.
Både Luis Rubiales, till vänster, och Jorge Vilda, till höger, har förlorat sina jobb. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

"Jag tänker inte avgå, jag tänker inte avgå". Så lät det från Luis Rubiales när det spanska fotbollsförbundet (RFEF) kallat till krismöte fem dagar efter skandalkyssen i samband med VM-finalen.

Under söndagskvällen kom beskedet. Luis Rubiales avgår som ordförande, och även från sin post som vice-ordförande i Europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Annons

Däremellan har Spaniens VM-lag hunnit bojkotta landslagsspel, Internationella fotbollsförbundet Fifa stängt av Rubiales i tre månader och Jennifer Hermoso anmält honom för sexuella övergrepp.

VM-hotet avgörande

Inget av detta var dock anledningen till att Rubiales till sist ändrade sig och ändå valde att avgå.

Enligt spanska sporttidningen As övertalades Rubiales av Uefa-bossen Aleksander Ceferin.

Ceferin informerade att en fortsättning hade kunnat äventyra den spanska kandidaturen för att arrangera herr-VM 2030 (ihop med Portugal och Marocko).

Något som även märktes i Rubiales egna avskedsbrev.

"Jag vill inte att spansk fotboll ska skadas av denna oproportionerliga kampanj emot mig. Framför allt fattar jag detta beslut för att Europa och Afrika ska förbli enade i drömmen om att 2030 ta världens största evenemang till vårt land", skriver han.

RFEF har bekräftat Rubiales avgång och inlett processen att hitta en efterträdare.

Möter Sverige

Det spanska VM-vinnande laget möter Sverige i Nations League i Göteborg den 22 september.

Spanien har hunnit få en ny förbundskapten i Montserrat Tomé efter att guldtränaren Jorge Vilda sparkats sedan han synts applådera Rubiales när denne meddelade att han inte tänker avgå.

Om de tidigare strejkande spanska spelarna nu åter är tillgängliga är fortsatt oklart. Någon trupp har ännu inte tagits ut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons