Coviddrabbade Vancouver tillbaka – vann direkt

Ett stort utbrott av covid-19 satte stopp för Vancouver i NHL-ishockeyn i nästan fyra veckor.
I natt var laget tillbaka i hetluften igen. Nils Höglander gjorde det viktiga kvitteringsmålet när Toronto besegrades i förlängning.
Ishockey • Publicerad 19 april 2021
Vancouvers Quinn Hughes, Tanner Pearson, Bo Horvat och Nils Höglander (från vänster till höger), firar Horvats reduceringsmål i den andra perioden.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Coronautbrottet drabbade 22 spelare och fyra ledare och när laget äntrade isen inför nattens möte med Toronto hade Vancouver inte spelat en enda match sedan den 24 mars.

Torontos William Nylander var även han tillbaka efter att ha missat fem matcher på grund av NHL:s covid-19 regler.

Avbrotten verkar dock inte ha satt några djupa spår hos spelarna. Nylander dunkade in sitt hundrade NHL-mål efter bara knappt fyra minuters spel och Toronto fortsatte sedan sin forcering till 2–0. Men efter en trög start jobbade sig Vancouver in i matchen.

– Det här är ingen vanlig seger under en vanlig säsong. Det här är en speciell seger, säger Vancouvers tränare Travis Green, som även han har varit sjuk i covid-19, rapporterar nhl.com.

37 räddningar

Vändningen för Vancouver inleddes när Nils Höglander i slutet av den andra perioden skickade iväg en långpass mot Bo Horvat, som kunde sätta lagets första mål på nästan fyra veckor. I den tredje perioden fixade sedan Höglander själv kvitteringsmålet och 2–2 stod sig perioden ut. I förlängningen blev Horvat matchhjälte när han dunkade in segermålet efter endast dryga minuten.

– Jag kan inte vara stoltare över våra killar. Sättet som de tog sig samman i kväll, höll sig till spelet och kämpade sig till segern, säger tvåmålsskytten Horvat efter matchen.

– Vi har gått igenom mycket i gruppen de senaste veckorna. Jag är stolt över vårt lag och hur vi höll ihop och vann, säger Green.

Toronto leder den kanadensiska NHL-divisionen – och det saknades inte chanser för lagets skyttekungar. Vancouvers andremålvakt Braden Holtby, som fick rycka in eftersom förstemålvakten Thatcher Demko är en av fem spelare som fortfarande återhämtar sig från covid-19, blev pepprad i målet och imponerade med 37 räddningar.

– Vi hade massor av chanser, tillräckligt för att vinna matchen och dryga ut vår ledning, men man måste buga för målvakten. Holtbys spel var fantastiskt, han gjorde några otroliga räddningar, säger Torontos skyttekung Auston Matthews, som leder NHL:s skytteliga och åter var tillbaka efter en lättare handledsskada.

Buffalo vann

I nattens match mellan svensklaget Buffalo och Pittsburgh fick det tidigare förlustlaget Buffalo ännu en skön vinst i ryggen – tack vare lagets svenskar, som på ett eller annat sätt låg bakom Buffalos samtliga fyra mål.

Rasmus Asplund lade in slutresultatet 4–2 i tom bur i slutminuterna, och innan dess hade Victor Olofsson och Rasmus Dahlin fått med sig två assist vardera vid de föregående tre målen.

Buffalo ligger dock fortfarande klart sist i sin division, som leds av Washington.