Annons

Carapaz vann stentufft linjelopp

Han fick ge sig i Tour de France – men i linjeloppet i OS kom revanschen för Richard Carapaz. Ecuadorianen vann det stenhårda OS-loppet.
Cykel • Publicerad 24 juli 2021
Richard Carapaz firar sitt OS-guld på upploppet.
Richard Carapaz firar sitt OS-guld på upploppet.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Linjeloppet i Tokyo blev ett av de tuffaste som genomförts i OS-sammanhang med flera tunga stigningar upp på hög höjd.

Det blev också väldigt utslagsgivande där flera stjärncyklister fick ge sig under loppet. Bland annat favoriten Primoz Roglic, Slovenien, som släppte och kom långt ner i resultatlistan.

Annons

Richard Carapaz kom med i en lång utbrytning tillsammans med två andra cyklister när det återstod tre mil och med drygt fem kilometer kvar satsade han allt på ett kort och fick en ledning som höll in till mål.

Den stentuffa banan passade bergsspecialisten Carapaz som i vanliga fall kör för det brittiska Ineos-stallet. Han var en favoriterna i årets Tour de France, där han dock fick ge sig mot slutsegraren Tadej Pogacar. Han blev till slut trea.

I Tokyo blev rollerna ombytta. Bakom Carapaz blev slovenen Pogacar trea efter att ha förlorat en spurt om silvret mot Wout van Aert, Belgien.

Carapaz seger innebär att Ecuador tar sin blott andra olympiska guldmedalj i historien.

Inga svenska cyklister fanns med i startfältet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons