Bytte solen mot jobb

Lite handboll. Och mycket slappa på stranden. Då skaffade handbollsproffsen Daniel Hallstensson och Emil Järvinen vanliga jobb. Och började trivas.
Sport • Publicerad 19 december 2009

– I början var det gott att bara hänga på stranden, men man bli trött på det. Vi tränar ganska sent på kvällarna och efter en dag på stranden, är man ju rätt seg och inte upplagd för att träna, säger Emil Järvinen.

Det regnar och är 15 grader. Vinter på Maderira.

De två före detta BHK-killarna Daniel Hallstensson och Emil Järvinen jobbar i kundtjänst för ett svenskt telekomföretag, fyra timmar per dag. Svarar i telefon och hjälper kunder.

– Allt blev mycket lättare med jobbet. Att ha något att göra är kul. Dagarna var så långa förut, fyller Daniel Hallstensson i.

Sedan portugisiska ligan drog i gång i höstas lämnade de Borås för Madeira. Efter provspel skrev de kontrakt, som i första hand gäller säsongen ut med möjlighet till ett års förlängning.

– Jag vet inte om jag vill vara kvar, det tar jag sen. Men BHK är alltid BHK för mig, säger Emil Järvinen.

Daniel Hallstensson lutar mer åt att vara kvar. Om rätt erbjudande dyker upp. BHK är han färdig med.

– De har bra koll här nere på spelarna i ligan. Om en storklubb vill ha mig och det känns rätt blir jag kvar, säger han.

Men först ger de allt under säsongen. Daniel Hallstensson har spelat från start varje match och är nöjd med sitt spel.

– Jag klarar mig bra. I Sverige samarbetar man mer kring försvarsspelet. Här är svårare för en målvakt. Jag får slita mer, men det ger också bättre träning.

Lagets förstemålvakt har dragits med en knäskada och kommer tillbaka till spel i januari. Konkurrensen blir hårdare.

– Det kommer bara sporra mig och tvinga mig att kämpa mer, säger Daniel Hallstensson.

Med laget tränar de ett kvällspass per dag, och spelar match på helgen. Laget har bara tre heltidsspelare. Daniel Hallstensson och Emil Järvinen är två av dem. Tillsammans tränar de tre proffsspelarna ytterligare tre pass i veckan.

Emil Järvinen har haft en annan utveckling.

I början spelade han mycket. Nu har han nästan ingen speltid alls.

Mycket beror på att laget bytte tränare för en tid sedan. Och ändrade taktik.

– Det är tråkigt men jag tar det bra för tränaren kan det här med handboll. Nu gäller det för mig att ligga i extra hårt och jobba på mitt självförtroende.

Maritimo är nykomling i ligan och har inte fått ett lyft ännu. Resultaten visar på en vunnen match av tio. Med de siffrorna ligger man för närvarande näst sist, i en liga som är tajt. I cupen har det gått bättre. Där väntar kvartsfinal.

Intresset för handboll är ungefär detsamma som i Sverige.

Dock lockar matcher med storklubbar som Benfica, Sporting och Porto större publik.

En och annan sightseeing hinner det bli för killarna i samband med match.

– Vi flyger alltid till bortamatcherna samma dag, så det blir långa dagar. Men får se en del av Portugal, säger Emil Järvinen.

Sista matchen innan juluppehållet spelar Maritimo på lördag och möter då Sau Bernado. Sen väntar jullov i Borås.

– Det ska bli riktigt skönt att komma hem, att få vila kroppen, att äta svensk mat och få träffa min flickvän, säger Daniel Hallstensson.

Li Edqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.